неділю, 7 грудня 2014 р.

Чи здатні  ми змінити країну?


...Учора хтось укотре нагадив у нашому ліфті. Позавчора я пішов на третє коло, намагаючись виробити документи для заміни ненаситної печі енергоощадним конвектором. Три дні тому співробітниця прийшла знервована і ображена: неголений водій маршрутки послав її відомим курсом за прохання не курити...
Це – Україна постмайданна, Україна, у якій ледь не всі пишаються Революцією Гідності – і сусід-оферма, і байдужий чиновник, і брутальний шофер. Мабуть, і вони вигукують за потреби і без неї «Слава Україні!», мабуть, і вони криють на всі заставки нову владу, яка «не дає жити».
Ми любимо лайкати фотожаби і демотиватори з «ватниками», але – озирнімося довкола, ба більше – погляньмо на себе збоку, і цілком ймовірно зауважимо, що совок вигулькує на кожному кроці, у наших повадках, у нашому ставленні до життя і до тих, хто поруч.
Це чудово, що маємо неймовірну кількість прикладів жертовності і добродійництва. Це прекрасно, що увага суспільства зосереджена на потребах його захисників, тих, хто воює на Сході. Чому ж ці риси випаровуються, коли йдеться про стосунки між нами у «мирному житті»? Чому, наприклад, наш так званий середній клас, ті, хто, у принципі, став локомотивом революції, ставши до прилавка у власній крамничці або на ринку, норовлять здерти з такого ж, як вони, українця, сім шкір? Долар підстрибнув? На яйця, перепрошую? Кури теж учасники валютного ринку?
Та біс з ними, з тими курми. Гірше, коли у дискусії все частіше лунають залізні аргументи: «Я стояв на Майдані (варіант – «Я вчора з АТО»), і ці слова летять, мов каміння, мов звинувачення усьому світові у тому, що не всі такі герої, і що тільки «герої» мають рацію. Між тим, погляньмо, скільки новообраних депутатів вїхали до парламенту саме на ілюзії їхньої причетності до цих подій. Революція, кажуть, завжди піднімає здолу різне шумовиння, а відтак, коли воно осяде на шиях пересічних громадян, вони починають знайому коломийку про зневіру або ж про потребу нової революції.
Я вірю, що ми можемо змінити країну. Але я не вірю, що ми це зробимо, залишаючись такими, як досі. Вважаючи, що «місія виконана», що ми відстояли Майдан (варіант – повоювали), і з почуттям виконаного обов’язку повернулися у старі мушлі комфорту, сподіваючись, що хтось тепер опікуватиметься нашою безпекою, нашими проблемами і нашим майбутнім. Так не буває, - навіть у «благословенній» Америці. На жаль.
Боронити свої перспективи, облаштовувати країну слід щодня. Не обовязково і, зрештою, не бажано робити це за допомогою «коктейлів Молотова» чи інших схожих, хай ефективних, однак, руйнівних інструментів. Усьому – свій час, а зараз він такий, що направду не варто розхитувати українського човна.
Акурат дочасно зробити лад у підїзді, взяти за комір бюрократа, вказати на місце брутальному водію. Словом, «позамітати хату», як про те колись писав Михайло Коцюбинський.
Коли навчимося порядкувати тут, то і в столиці, мабуть, зрозуміють, що і до них дійде черга. Якщо щоJ

Ігор Гулик. Ілюстрація: anekdot.ru

На добраніч:) 

Квітка Цісик. Ой верше, мій верше

Рятуючи юдейську Україну 

Ілюстрація: espreso.tv

Автор: Марсі Шор. Джерело: Критика
Упродовж протестів на Майдані український президент Віктор Янукович говорив Заходові, що протестувальники є фашистами й антисемітами. Російський президент Владімір Путін тепер дотримується такої ж позиції. Це звинувачення сприймають усерйоз із огляду на українську темну історію погромів, а також колаборацію у вбивстві євреїв під час нацистської окупації. Але воно іґнорує думку євреїв, котрі якраз і брали участь у нещодавній революції.
Натан Хазін, український єврей із Одеси, має сан рабі. Він еміґрував до Ізраїлю і служив у Ізраїльських Збройних Силах. Потім він повернувся в Україну, цього разу до Києва. 

Далі: тут

20 років Будапештському  меморандуму: що насправді обіцяли Україні?


Ілюстрація: uk.wikipedia.org

Автори: Роман Гончаренко, Дмитро Каневський. Джерело: DW
"Там (у Будапештському меморандумі) ніде не написано, що у разі порушення цього меморандуму однією державою решта застосують військову силу", - сказав у розмові з DW Симон. Схоже оцінює ситуацію і німецький публіцист, експерт з питань України Вінфрід Шнайдер-Детерс. "Угода не варта паперу, на якому вона написана". На його думку, у випадку з Кримом меморандум порушила не тільки Росія, а й західні країни.

Далі: тут

Україна і Путін. В агресора  почалася смуга невезіння


Ілюстрація: firtka.if.ua

Автор: Браян Вітмор. Джерело: Радіо Свобода
До 1 грудня 2014 року Володимиру Путіну все вдавалося. З моменту анексії Криму у березні, що поклало початок протистояння з Заходом, і якого не бачили з часу закінчення Холодної війни, Москва користувалася асиметричними перевагами: вона була готова використовувати силу, щоб домогтися поставлених цілей в Україні, і, можливо, не лише в ній. Але Захід до цього не був готовий.
Але цього тижня з’ясувалося, що короткострокові переваги Росії затьмарені її довгостроковими структурними слабостями.
Ознак цього безліч.

Далі: тут

Сыр с  плесенью и духовность абсолютно несовместимы


Ілюстрація: medportal.org

Джерело: Руфабула
Вице-губернатор Новосибирской области Сергей Семка призвал жителей региона отказаться от сыра с плесенью и других деликатесов, сообщает НГС. Новости. Об этом чиновник, курирующий вопросы торговли, промышленности, строительства и предпринимательства, заявил на пресс-конференции.
По мнению вице-губернатора, плесневелый сыр и духовность абсолютно несовместимы
Далі: тут

Чеченские уроки для Украины


Ілюстрація: kp.ua

Автор: Павєл Казарін. Джерело: Lb.ua
"Ватник" – это человек, не понимающий логики мира, в котором живет. Тот, кто выбирая между логикой и эмоциями, предпочитает эмоции. Тот, кто вопреки здравому смыслу уверен, что Крым признают, а Украина вновь станет Малороссией. Который убежден, что запад отступит перед Россией, потому что у России ядерное оружие, а у запада – всего лишь айфоны.
Но точно так же "вата" - это и Ирина Фарион, которая считает, что солдаты украинской армии, сражающиеся на Донбассе, обязаны говорить только по-украински. "Вата" – это депутат Андрей Левус, пишуший о том, что "Имарат Кавказ" - это правозащитное движение. "Вата" – это все мы, кто живет по принципу "плевать на методы, важен результат".

Далі: тут

Пора учиться радоваться жизни 

Социальный психолог Олег Покальчук - о том, как война меняет украинцев


Ілюстрація: hubs

Автор: Альона Скірта. Джерело: hubs
Война в своей эстетике похожа на грязную, серую свалку бездарно отсортированных бытовых отходов. Режиссеры и операторы показывают красивые ракурсы и людей. Это тоже правда, но она интерпретирована для мирной реальности. Люди, которые принимали участие в войне, кого-то теряли, навсегда оставят в своей памяти ту картину, которая была перед ними. Другие будут «разбиваться» об это видение

Далі: тут

Украина — ядерная держава  высокого риска 

Ілюстрація: epravda.com.ua

Автор: П’єр Лє Ір. Джерело: LeMonde

Инцидент на украинской атомной электростанции в Запорожье произошел 28 ноября, однако власти страны сообщили о нем только 3 декабря. По словам министра энергетики страны Владимира Демчишина, случившееся не представляет ни малейшей угрозы. Речь идет всего лишь о коротком замыкании в реакторе № 3 АЭС, которое не затронуло сам реактор и не привело к радиоактивным выбросам. Эксперт французского Института радиационной защиты и безопасности Мишель Шуа подтверждает эти сведения и полностью опровергает опасность радиационного заражения.
Далі: тут

Українцям потрібно будувати  себе заново – Вакарчук


Ілюстрація: life.obozrevatel.com

Автор: Анастасія Кириленко. Джерело: Радіо Свобода
Кожного дня українці обговорюють, куди прямує Україна. Йдемо ми до Європи, залишаємося на місці, чи йдемо ми на Схід? «Європа», «бути європейцем» – ці вирази кожен день вживають політики, аналітики, студенти в аудиторії. Я завжди ставлю запитання: а чи знають українці, що таке бути європейцями? Чи мається на увазі географічне положення? Ні, інакше ми б уже були Європою: ми ніколи не були Африкою, Азією або Австралією – ми завжди перебували на Європейському континенті. 
Далі: тут

Скорость тьмы


Ілюстрація: argumentua.com

Автор: Артємій Троїцкій. Джерело: Эхо Москвы
Вчера на концерте в Москве Борис Гребенщиков сказал: "Война закончится, как только мы выключим телевизор. Нам е*** мозг. Но наше дело - позволять им это или нет".
Правильно сказал, хотя война так быстро не закончится - в том числе и потому, что телевизор надо было выключить (и больше не включать) ещё как минимум год назад. За время эфирного геноцида были с особым цинизмом изнасилованы (это по БГ; а по мне, так и вовсе убиты наповал) мозги десятков миллионов россиян. 

Далі: тут

«Атаку на Грозний» вигадали в Кремлі? 

Ілюстрація: lenta.ru

Автор: Юрій Васильченко. Джерело: espreso.tv
События 4 декабря в столице Чечни очень похожи на реконструкцию «нападения боевиков», а не на настоящую террористическую атаку. Есть вопросы и по трупам
Далі: тут

В РПЦ разразился новый  гей-скандал



Джерело: Новое время
Руководству Российской православной церкви и медиа пожаловались воспитанники основной в РФ Московской духовной академии, которая находится в Троице-Сергиевой лавре, на аморальные действия клира.
Молодые люди рассказали СМИ о воцарившей в церковном учебном заведении атмосфере безнравственности, пишет сергиево-посадское издание Альтернативная газета.

Далі: тут

20 років без ядерної зброї


Ілюстрація: army-news.ru

Автор: Ігор Мельник. Джерело: zbruc
5 грудня 1994 року в Будапешті уклали угоду між Україною, США, Росією та Великою Британією – "Меморандум про ґарантії ядерної безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї" (див. «Додаток»). Текст "Будапештського меморандуму" підписали президент України Леонід Кучма, президент Росії Борис Єльцин, президент США Вільям Клінтон, прем’єр-міністр Об’єднаного Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Джон Мейджор.

Далі: тут

Масові заворушення у  Греції 

Ілюстрація: Eurokinissi



Вночі в Афінах та в інших містах Греції відбулися масові демонстрації.
Про  це повідомляє the New York Times, зазначаючи, що люди зібралися з нагоди шостої річниці загибелі 15-річного підлітка Александроса Грігоропулоса у сутичках з поліцією в столиці країни.

Далі: тут

Від книгарні до кнайпи


Ілюстрація: Радіо Свобода

Автор: Галина Пагутяк. Джерело: pahutyak.com
Це – Львів. Місто, у якому не лише проводять Форум видавців,а й руками  моральних авторитетів, шевченківських лауреатів віддають  книгарні під кнайпи, а інтернати під літературні музеї.З усіх книгарень лише Є можна назвати пристосованим і гідним приміщенням, але і його можна обанкрутити, якщо комусь впаде в око.

Далі: тут

Креатив культу особи 

В Росії з’явилася каблучка із  сонцеликим Путіним (фото)



Ілюстрація: Эхо Москвы

Джерело: Эхо Москвы
Патриотические перстни с изображением российского президента появились в онлайн-продаже. 10-граммовое кольцо серебра 925-й пробы можно приобрести за 7 тысяч 500 рублей. Правда, первую партию перстней - 100 штук - уже раскупили, говорят в компании-производителе.


Далі: тут

«Идея заняться политикой  диалога в Бутырке была плохая»

Глеб Павловский об актуальности диссидентства


Ілюстрація: Colta

Автор: Глєб Морєв. Джерело: Colta
Я не стал антисоветчиком, но выбрал для себя быть, как я это назвал тогда в своей первой статье для самиздата 1972 года, «координатором контркультуры».
Но уже тогда наш круг был под наблюдением КГБ. Оно началось почти сразу, как я съездил в Москву. Только надо правильно понимать, что это значит. Сегодня сложился миф о КГБ как Всевидящем Оке. Но «контора» состояла из банальных людей, она просто следила за всем, что движется. Этот политический Госплан был такой же малоэффективный, как экономический, он с трудом фокусировался на действительно важных вещах.
Далі: тут

Это не война, друзья мои, а  именно АТО


Ілюстрація: volynnews.com

Автор: Алєксєй Заводюк. Джерело: GlavPost
Украинское бессознательное точнее, чем сознательное сформулировало название нашего противостояния с Московией.
Далі: тут

Двадцать лет после вторжения. История нормы


Ілюстрація: Ежедневный журнал

Автор: Вадім Дубнов. Джерело: Ежедневный журнал
День 11 декабря 1994 года выпал на воскресенье, светило солнце, и Арбат, на котором почему-то собирались узнавшие о случившемся журналисты и просто заинтересованные, гулял как обычно, как будто и не было войны. Сколько к тому времени война уже шла, историки до сих пор спорят. Кто-то считает, что все началось еще 26 ноября, когда под видом местной оппозиции в Грозный въехали командированные российские танкисты. Кто-то вспоминает, что 1 декабря в Ханкале были уничтожены несколько самолетов, гордо именовавшиеся дудаевской авиацией. Кому-то ближе классические определения вроде непосредственного вторжения, а вторжение случилось в солнечный воскресный день 11 декабря.
Далі: тут

Нове відео розстрілів Майдану


У мережі з'явилося відео розстрілу активістів Майдану на вул. Інститутській у лютому 2014 року. 
Відео на Youtube розмістив користувач "Пошукова група".
На відео видно диспозицію активістів Майдану і силовиків. Судячи з ракурсу, зйомки велися з готелю "Україна".

Також видно, що спецрота з жовтими пов'язками на рукавах, відступивши від Жовтневого палацу, закріпилася за барикадами і вантажівками на Інститутській біля метро "Хрещатик", звідки вівся основний прицільний вогонь по майданівцях. 

Ілюзія  порозуміння


Ілюзії, зрозуміло, бувають різними.  Є тихі та інтимні, з якими людина може цілком  безхмарно прожити увесь вік, так і не зазнавши відчаю розчарування. Є агресивні, – вони штовхають на вулиці та майдани, ворохоблячи загальний спокій, опановуючи натовп, провокуючи його на божевільні з точки зору здорового глузду вчинки.
Ілюзії, знано, мають свої причини і джерела. У першому випадку, – вони плід особистісного невдоволення від невпорядкованості повсякденного трибу, від штучних перепон для самореалізації, від бажання змінити щось у нуднуватій патоці буднів. Другий випадок, зазвичай, є вислідом маніпуляції, стороннього впливу на людські інстинкти, інструментом реалізації не надто шляхетної мети.
Природно, кожна команда, якій таланить осідлати владні важелі, прагне, насамперед, особистого спокою і комфорту. Його легко досягнути, створивши ілюзію всезагального миру та порозуміння на підпорядкованому терені. Чому обов'язково ілюзію? Бо тотальний спокій і лад можливі лише на Личакові і схожих місцях, суспільство ж, якщо воно здорове і динамічне, сповнене протиріччями, діаметрально протилежними інтересами, зрештою, емоціями і переживаннями.
Нові парламентарі хочуть видати за креатив свій «європейський шарм» у підходах до управління країною. Ще поза нардепівськими фотелями вони мали досвід співпраці з європейським структурами, отримували звідти немало коштів. Не варто применшувати й їхніх заслуг – на ці гроші вони підтримувати корисні ініціативи, працювали над проектами реформ, як от Ганна Гопко. Інша річ, що ці розробки витримали лише випробування... папером. Хоча до нового статусусвоїх авторів сприймалися загалом якщо не вельми позитивно, то, принаймні, з розумінням того, що бодай хтось переймається перспективою України. Певна атракція, натяки на інтелектуальну потугу, вміння переконувати у здійсненні ілюзій, відсутність остраху перед ламаннями стандартів, – ось що, на мою думку, зіграло на руку, зокрема команді Андрія Садового. Саме інструмент «ілюзії порозуміння» дозволяв і дозволяє йому роками нишком провертати особисті оборудки, постійно апелюючи до «загального добра». Саме оця ілюзія живить легковірних львівян кожного разу, коли їхній мер розпочинає чергову свою аферу.
Якщо реформатори із «Самопомочі», особливо ті з них, хто ускочив у її потяг, бажаючи отримати депутатський мандат, візьмуть на озброєння звичну практику свого партійного боса, то весь їхній колишній імідж, всі їхні досьогоднішні набутки підуть з димом. Бо, як з'ясовується зовсім хутко, вони направду були ілюзіями.
Я не буду повертатися до заяложених тез про трансформацію особистостей під упливом владних повноважень. Я хочу говорити про ціну, яку платить ераїна за технологічні вправи «нових», про те, що нас чекає, коли ілюзія порозуміння розвіється з димом.
Реальних проблем не вирішиш за допомогою ілюзій. Лише притлумиш, загнавши у далекий куток. Тоді варто очікувати, що колись вони вилізуть найнепристойнішим чином.
Ігор Гулик, Ілюстрація: yavzone.ru