неділю, 28 червня 2015 р.

Внутрішній вектор

Ненависть об'єднує  сильніше за будь-яку ідею, вона інколи сліпа, як, зрештою, й любов


На місці фахівців з політичного прогнозування я б нині не брався клеїти владним та довколавладним персонажам ярлики з міжнародними смаками. Хай це роблять вони самі, – принаймні, у цьому більшість із мешканців олімпу вбачають «залізні аргументи» для дифамацій опонентів.
Як на мене, український громадянин зразка 2015-го мало зважатиме на геостратегію уподобань тих, кому він легковажно доручив державне кермо. Радше навпаки, – зациклений негараздами у власній домівці, побутовими клопотами, страхом втратити роботу, банківський депозит чи взагалі позбутися житла, заставленого у кредит, він цікавитиметься, чи зможуть політики запропонувати йому вихід. Куди, – в Америку, Європу чи Росію, – не важливо. Тому риторика наближених до Порошенка, Яценюка осіб про «руку Путіна» у діях опонентів пролітає повз вуха пересічного обивателя. Нею скориталися лише «радикали» різного штибу, яким, до речі, що президент, що премєр, що потішна «опозиція» стоять на заваді бліц-кріґу на Київ.
Думаю, намагання перелякати народ сценарієм відновлення російських упливів чи навіть «розколом» України також не матиме особливого впливу. Це надто примітивний прийом, застарілий та неактуальний, оскільки нині є інший потужний єднальний чинник, який спрацьовував навіть за часів Януковича. Цей чинник – тотальна, м'яко кажучи, неприязнь загалу до владних інституцій, що дискредитували себе корупцією, невмінням управляти, небажанням змін і облудністю обіцянок. Неприязнь, а точніше – ненависть, об'єднує  сильніше за будь-яку ідею, вона інколи сліпа, як, зрештою, й любов.
Не дивно, що підсвідомо розуміючи настрої, які нуртують «унизу», ініціатори залаштункових перемовин про радикальні зміни Конституції намагаються перекласти відповідальність за свій задум на офірних цапів із близьких до себе ж сереждовищ. Адже іміджеві втрати не надаються до швидкої компенсації, тому слід, гадають вони, пограти на примітивному інстинкті суспільної злості, спровокованому викриттям «великого кидка».
Бо й справді, – це не Порошенко «кинув» олігархів, це всі найрейтинговіші політики і найвпливовіші «жирні коти» намагалися «кинути» своїх же симпатиків. І тепер на часі не аналіз зовнішніх чинників, які діятимуть на українському полі, а самозаглиблення у дивну українську душу, яка витворює собі кумирів, аби ті відтак густо наплювали у неї… Чомусь мені видається, що внутрішньо кожен свідомий громадянин нині переоцінює тих, кого йому потенційно доведеться обирати у майбутньому. І було б логічним припустити, що результати цієї ревізії будуть не на користь тих, хто щораз приміряється до високих посад.

Ігор Гулик. Ілюстрація: Fb