суботу, 13 червня 2015 р.

Угода з дурістю

Ті, хто відмовляється укласти угоду із дурістю, приречені на загальну дифамацію, на зневагу і клеймо зрадників або… фашистів

Умберто Еко вважає, що «вся історія логіки зводиться до пошуків такого визначення глупоти, з яким ми могли б погодитися». Тобто, -- не слід себе дурити, бо так чи інак найбезглуздіші вчинки знайдуть своїх адвокатів та виправдання, а їх найзатятіші критики лише кусатимуть лікті, усвідомивши марність своїх зусиль.
«Антифашистські марші» російської влади до пори до часу веселили загал, -- аж надто вже перебирали організатори своїм ентузіазмом. Однак ті, хто нині шукає логіку у вчинках кремлівських стратегів, хто намагається знайти визначення «патріотичної глупоти», з яким «ми могли б погодитися», недвозначно натякають, що нотки «антифа» трансформувалися із часом у визначальну ідею агресивного «русскаго міра», натиснули на спусковий гачок механізму гібридної війни.
Це – один бік медалі. Інший – значно серйозніший, як на мене. Споглядаючи «антифашистські процесії», я не раз ловив себе на думці, що фактично вони дублюють до болю знайомі кадри фотохроніки середини минулого століття. Хроніки, відзнятої і в СРСР, і в нацистській Німеччині. Домінантою є пошук внутрішніх ворогів, інших, неперебірливість риторики, заклики до покарання інакодумців. Запальні промовці звертаються до визначеного слухача: ображеного, розчарованого, злиденного обивателя, фактично люмпена, охочого до дармівщини, ласого наїстися чужим коштом. Дарма, що на мітингах присутні здебільша бюджетники (їх легше зігнати, залякавши звільненнями та невдоволенням начальства), основні ж меседжі насправді призначені саме маргінесу. Він, можливо, і не ходитиме на такі збіговиська, однак обов’язково споглядатиме їх по телевізору, запиваючи пивом.
Найгірше, і це мусимо визнати, по наш бік фронту – майже така ж картинка. Тільки антураж інший, мова українська, лексика ж базарна і не менш брутальна. Як на мене, і тут, в Україні, вже й не шукають «визначення глупоти, з яким ми могли б погодитися». Принаймні у «мейнстримному середовищі». Це усілякі «ліберасти» з «толерастами» хай шукають виправдань, і ще питання, чи до них дослухатимуться.
Справді, серед цієї какофонії схожих риторик не почуєш голосу здорового глузду. У ній тонуть усі логічні конструкції, наочні приклади з минулого, волання про більш-менш виважені шляхи виходу з ситуації. Ті, хто відмовляється укласти угоду із дурістю, приречені на загальну дифамацію, на зневагу і клеймо зрадників або… фашистів. Але вони, безумовно, є, і змушені безпорадно споглядати цей несусвітній балаган, у якому править її величність Глупота. Наразі безпорадно. Бо злість і ненависть минають, само знищившись, а залишається потреба жити. По-людськи…

Ігор Гулик. Ілюстрація: ihorhulyk.wordpress.com