пʼятницю, 2 січня 2015 р.

Топ-5 известных людей, которых предали анафеме

Джерело: Дилетант
…несколько десятилетий спустя, Владимиру Ленину была провозглашена персональная анафема. Его посмертное отлучение от Церкви в 1970 году совершил Архиерейский Собор Русской Православной Церкви заграницей.
Далі: тут

Ілюстрація: apocalypse-cult.org

Новорічні обіцянки собі

Автор: Анна Корбут. Джерело: Український тиждень
У нашого керівництва воля до дій народжується в найкращому разі з-під фінансової палиці Заходу. Але звідти дедалі роздратованіше лунає один меседж: за зміни у своїй країні відповідальні українці. Ми, зі свого боку, зобов’язані змусити владу чути ці вимоги. А отже, треба чітко розуміти, чого вимагати. Тому час, марнований на зловтішання із приводу здешевлення нафти, падіння акцій «Газпрома» чи подорожчання продуктів у Криму, краще присвятити розумінню й контролю рішень у місцевій міліції чи ратуші, обласному суді або у Верховній Раді. Це не так весело, як фото росіян, що у валютній паніці скуповують Porsche, електрочайники та креветки. Але ціни на нафту почнуть колись підніматися, санкції Захід скасує, а його компанії вишикуються в чергу по ніші на спорожнілому за час ізоляції ринку, як зараз кинулися б до Ірану, якби з нього зняли обмеження. На той час нам треба буде мати міцні державу, економіку й армію
Далі: тут

Ілюстрація: wz.lviv.ua

Глеб Павловский: «Хотелось бы, чтобы Путин взял себя в руки»

Автор: Валєнтін Баришніков. Джерело: Радио Свобода
И Путин тоже выглядит в последнее время, если посмотреть на его выступления, как человек оглушенный, как человек, который повторяет вслед за собственными ведущими, которых может уволить одним звонком, какую-то чушь. Я думаю, счет пошел уже действительно на месяцы. Если бы не санкции, прежде всего американские санкции, я думаю, начал бы складываться уже новый консенсус в правящих элитах о том, что необходим серьезный пересмотр политики. Но пока в обстановке санкций, которые выглядят как война против России, Путин даже не особенно может дергаться, потому что этого не поймет население. Ну, и здесь наперегонки, кто кого: объективные процессы в экономике, в мире, в стране или вот эти неврозы правящей элиты. 
Далі: тут

Ілюстрація: gazeta.ru

Чому Ляшко і Лещенко заступилися за "Інтер"

Автор: Вадим Денисенко. Джерело: espreso.tv
Концерт Кобзона і Лорак – це не пробний шар, а реальна атака на Україну, на владу і на всіх нас. Не треба забувати, що останнім часом у Льовочкіна з'явився ворог – Віктор Медведчук, який вирішив устами Януковича довести, що саме Льовочкін розганяв мітинг студентів напередодні революції. Тепер, після кобзонів, Медведчук змушений буде мовчати, бодай якийсь час. Своїм «огоньком» Льовочкін знову довів, що він головний на проросійському фронті.
Далі: тут

Ілюстрація: Радіо Свобода

Ігри олігархів

Новорічний скандал з «Інтером» - не просто симптом того, що у медійному середовищі вважають грою на публіку. Ні для кого не є таємницею, що Кобзон і решта задіяної в «голубом огонькє» публіки досі залишаються кумирами значної частини неперебірливої вітчизняної аудиторії. І потураючи її смакам, дбаючи про невідь ким укладені рейтинги, продюсери ладні на все. Рекламний ринок з року в рік всихається, мов шагренева шкіра, а їсти хочуть усі.
Це, так би мовити, поверховий погляд на речі. Якщо прискіпливіше глянути на те, що відбувається, то зі сумом можна констатувати одну очевидну річ – навіть після всенародного ентузіазму Революції Гідності Україна залишилася іграшкою в руках кількох осіб, яких звично називають олігархами, іноді навіть всупереч визначенню цієї породи діячів.
Не слід, однак, уважати, що лише наше поспільство демонструє здатність до генези. Його «еліта» (у вузькому розумінні цього слова, саме ті, про кого йде мова) теж змушена трансформуватися, шукати свої зони комфорту у релятивному світі, мімікрувати, складати певні офіри, аби лише втримати владу. Цей процес, зазвичай утаємничений, виринає на поверхню, і тоді спільнота, не освідомлена в деталях, впадає у гріх розколу, так чи інак підіграючи заздалегідь написаним сценаріям.
Прецедент із «Інтером», утім – недавня історія з одкровеннями Рената Кузьміна про «справу Гонгадзе», - свідчать, що кріейторів Коломойського, Льовочкіна, Фірташа і Пінчука вразила певна криза жанру. Ніхто не заперечує, що, до прикладу, завершити історію з убивством журналіста давно пора. Але контекст подій в Україні ясно свідчить, що, у принципі, черговий спалах «кучмагейту» притягнений за вуха, продиктований банальним інтересом дніпропетровського князька у справі британського суду із зятем Леоніда ІІ.
Рівно ж як і міжнародний розголос про певні аспекти діяльності добровольчих батальйонів «Азов» і «Айдар». Міністр внутрішніх справ може скільки завгодно переконувати місцеву публіку у відсутності в Україні «приватних армій». Але хай він переконає у цьому втішному факті закорднних спостерігачів, зокрема Адріана Каратницького, знаного не тільки як журналіст, але й аналітик центрів, наближених до ЦРУ. Якщо історія з добровольцями вже вихлюпнулася на шпальти провідних американських газет, то, відповідно, тамтешній читач теж потребуватиме певних втямливих пояснень. І не стільки про інтерес пана Коломойського, більше – про те, чи справді в надійні руки потрапляє допомога, оплачена, серед іншого, і з його кишені.
Історія з «Інтером» виглядала б смішною, якби не була дуже серйозною. Тепер, після гучної новорічної вечірки, вже мало хто й згадає не надто смачну історію фільму про Бандеру на «Плюсах». А новина про те, що нинішній власник «першої кнопки країни» олігарх-втікач Дмитро Фірташ фінансуватиме... український Євроньюз взагалі потрапила на маргінес громадського дискурсу. Може, справді, «Інтер» отримає нового хазяїна, може, тому так вчасно згадали сфальшований підпис Ігоря Плужнікова? А щоб спонукати Фірташа до продажу своєї частки, йому пропонують Євроньюз. Хай покриє дворічний борг НТКУ...
...Кобзон переспівав, заглушив навіть мільйонний хор невдоволених драконівськими бюджетом та Податковим кодексом.
Аби не залишатися відстороненим, скажу, що належу до табору прихильників покарання каналу. Формально його працівники не порушили жодних приписів чи параграфів. Однак коли в країні немає чітких писаних правил, починають діяти неписані закони. Коли в реальній ситуації війни ми живемо за мирними порядками, то згадані неписані закони диктують лінію поведінки не тільки для спільнот, які волонтерствують, підтримуючи військо, не тільки для пересічного громадянина, який змушений оплачувати цю війну (не лише кровю, але й банально – грошима). Вони – ці неписані закони – хай і недолугі, «недемократичні», - стосуються і тих, хто заради популярності чи примхи власника обирає шлях колаборації.  Зрештою, - добра воля кожного – бути самодостатнім і вільним чи залишатися маріонеткою в іграх олігархів.
Ігор Гулик, Ілюстрація: anekdot.ru

Замість постскриптуму. Стривайте, але як бути із телеканалом Рада, який змушений транслювати парламентські «огоньки» за участі тих, хто числився стовпами режиму Януковича і тепер, користаючи статусом народних депутатів, не стримують ненависті до змін, що відбулися в Україні?       

На добраніч:)


Chris Norman & CC Catch- Another Night in Nashville

Турчинов проти ''Інтера''

Фальшиві підписи небезпечніші, ніж Кобзон

Автор: Сергій Лещенко. Джерело: Українська правда
Якщо у високих кабінетах нарешті прокинулося почуття порушеної справедливості, то свій погляд їм варто звернути не на "новорічні огоньки", а відкрити справжню кримінальну справу щодо обставин, якими супроводжувалася зміна власності на каналі "Інтер" в 2005 році.
Ідучи цим шляхом, влада точно уникнете звинувачень у цензурі. Звичайно, це не так піар-вигідно, як позбавляти ліцензії за виступи Кобзона, але набагато корисніше для суспільства. І цей урок має бути прикладом не лише для Льовочкіна з Фірташем, а для всіх українців: купуючи крадене, будьте готові до конфіскації.
Далі: тут

Ілюстрація: tsn.ua

17 мыслей, над которыми хочется задуматься

Зібрав: Дмітрій Чєкалкін. Джерело: Fb.
1. Планете не нужно большое количество «успешных людей». Планета отчаянно нуждается в миротворцах, целителях, реставраторах, рассказчиках и любящих всех видов. Она нуждается в людях, рядом с которыми хорошо жить. Планета нуждается в людях с моралью, которые готовы включиться в борьбу, чтобы сделать мир живым и гуманным. А эти качества имеют мало общего с «успехом», как он определяется в нашем обществе. © Далай-лама
Далі: тут
Ілюстрація: vk.com


Війна на ураження свідомості триває. Звідси витівки «Інтера»

Автор: Антоніна Колодій. Джерело: Fb. Виклад: zik.ua
Консцієнтальна війна. Вони продовжують наступ, не пропускаючи такої нагоди, як святкування Нового року. Свідомість у людей чутлива, увага загострена – більше ніж звичайно. Звідси витівки «Інтера». Вони використовують також священиків – не всі знайдуть у собі відвагу протестувати під час сповіді... Багато інших методів, які можуть здатися просто дурістю, але то не дурість: за нею розрахунок.
Про це на своїй сторінці у Фейсбук пише політолог, професор, завідувач кафедри політичних наук і філософії Львівського регіонального інституту державного управління Академії державного управління при Президентові України Антоніна Колодій.
Далі: тут

Ілюстрація: zik.ua

Путин делает ставку на союз диктаторов

Автор: Нандо Зоммерфельдт. Джерело: Die Welt. Виклад: УНІАН
Нынешний триумвират является объединением трех лидеров, которые сейчас не считаются настоящими демократами. В то время как многочисленные критики президента Беларуси Александра Лукашенко часто называют его последним диктатором Европы, президент Казахстана Нурсултан Назарбаев на протяжении почти 25 лет решает судьбу центрально-азиатской страны.
Вряд ли еще какой-нибудь государственный деятель в мире так же определяет нацию, как  74-летний политик, состояние семьи которого сейчас составляет миллиард долларов, во многом благодаря богатству ресурсов Республики Казахстан. В сравнении с этим, Владимир Путин кажется ярым сторонником демократии.
Далі: тут

Ілюстрація: svorog.livejournal.com

Все закончится бесславно

Автор: Катєріна Мола. Джерело: Колонкер
останутся коренные – те, кто настолько убог, что их даже из Москвы вытурят, и потом, когда ВСУ войдет в Донецк, в подвале ОДА, где-то в специально оборудованной комнате они найдут совершенно пьяного и обоссанного пургина под портретом путина. он будет плакать и пытаться целовать солдатам руки, пока они будут тащить его на свет божий, отворачиваясь и морщась от едкого запаха. будет стоять отвратительная погода – в Донецке в начале весны всегда очень мерзко и промозгло, но посмотреть на пургина соберутся люди – выйдут девочки из ОДА, лысеющие серые чиновники будут выглядывать из-за колонн, чтоб вечером рассказать жене – как этого недоумка и свинью повязали.
Далі: тут

Ілюстрація: relook.ru

Весной и летом будущего года хохма закончится

Автор: Дмітрій Биков. Джерело: Эхо Москвы
Власть вогнала себя в довольно страшную ситуацию, когда дальнейшая легитимность, дальнейшее сплочение могут быть куплены, простите, только эскалацией войны. Это оказалось последнее средство. Ну, как при самых сильных болях усыпляют уже морфием, потому что неважно уже, о здоровье уже заботы нет – лишь бы больной не мучился. Так и здесь - на здоровье надежды никакой нет, - по крайней мере, при этих властях и при этом векторе движения. Надо все время нагнетать истерику и сплочение.
Далі: тут

Ілюстрація: focus.ua

Подведем итоги безумной политики НБУ в 2014 году

Автор: Артем Дугін. Джерело: Хвиля
Закрадываются сомнения, а училась ли госпожа Гонтарева в профильном вузе? Если да, то можно ли назвать инфляцию — «ценовой стабильностью»? И неужели в сырьевой импортозависимой украинской экономике курс гривни к доллару (в котором осуществляется большинство транзакций нашей внешней торговли) никак не связан со «стабильностью наших цен»? Также не ясно, почему она считает, что стабильный курс гривни по отношению к доллару, мешал развивать импортозамещение? Почему, по мнению главного банкира страны, импортозамещению мешала также «несправедливая (дословно) цена на газ»? 
Далі: тут

Ілюстрація: Хвиля

Супердержави не йдуть на пенсію

Автор: Роберт Каган. Джерело: Критика. Переклад: Людмила Дяченко
Чимало американців та їхні політичні лідери з обох партій, зокрема й президент Обама, забули або свідомо відхиляють засади, на яких ґрунтувалася зовнішня політика Америки впродовж семи минулих десятиліть. Зокрема, зовнішня політика США відходить від глобальної відповідальности, за якої американські інтереси ототожнювали з інтересами багатьох інших країн світу, і повертається до обстоювання вужчих, обмеженіших національних інтересів. Такий процес часом називають «ізоляціонізмом», але це слово неточне. Правильніше було би говорити про пошук нормальности. В основі американської занепокоєности лежить бажання скинути незвичний тягар відповідальности, який попередні покоління американців узяли на себе у Другій світовій війні й пронесли крізь усю холодну війну, і повернути звичну ситуацію в країні, яка більше дбатиме про власні потреби, ніж про потреби решти світу.
Далі: тут

Ілюстрація: svoboda.org

"Их готовят к наступлению"

Харьковский журналист Роман Черемский пробыл в плену у "ЛНР" 135 дней

Автор: Алєксандра Вагнер. Джерело: Радио Свобода
Я 49 дней был в Ровеньках, потом в Луганске, и за это время мне довелось общаться с сотнями людей из "ополчения". Им было интересно что-то узнать у меня, они старались меня переубедить. Когда были боевые действия, каждый день разгружали по несколько "Уралов" оружия, за ним постоянно ездили в Краснодон. Правда, и трофейного оружия было много. Когда захватили Лутугино и украинская армия оттуда ушла, "ополченцы"  рассказывали, что там осталось много разбитой техники, десятки раскуроченных бронемашин, танков, но оттуда пять трофейных машин привезли, мины, патроны, 1200 литров бензина. Новенькие оттуда пригнали украинские трофейные "Уралы". А так в основном все из России, конечно.
Далі: тут

Ілюстрація: ТАСС

Ахилл и Черепаха

Автор: Владімір Бекіш. Джерело: Радио Свобода
Рискну заявить, что такими моментами истины 2014 года для России и россиян являются собственно два. Первый: усилиями российской власти, национальной идеей государства и общества провозглашена готовность и желание быть страной второго сорта. Я понимаю, что это звучит обидно, и даже оскорбительно. Но – что есть, то есть.
Иллюстрацией этому являются самосанкции – ставшее уже притчей во языцех решение отказаться от хороших продуктов в пользу... других продуктов. И дело тут не в хамоне и моцарелле как таковых. И не в том, чтобы Европе стало некуда девать свои продукты и она понесла убытки. А мы бы этому порадовались
Далі: тут

Ілюстрація: ru.krymr.com

Українська ікона 21-го століття: середньовічна традиція і авангард

«Виявляється, що ікона має своє внутрішнє світло. Відкрити це світло – було фантастичним відчуттям!»

Автор: Ростислав Хотин. Джерело: Радіо Свобода
Кольори на іконах теж символізують щось: червоний – божественність; синій – благодать; зелений – природу, ніжність надію; жовтий – це тло ікони.
«Чим українська середньовічна українська ікона відрізняється від російської, сербської чи грузинської? Яскравими насиченими кольорами! Також ґрунтування світлими кольорами створює ефект підсвічення, як внутрішня лампа, особливо, коли ікону полакують», – пояснює Майовець.
Далі: тут

Ілюстрація: ru.wikipedia.org

14 катастроф, которые потрясли мир


Автор: Леся Владзиевская. Джерело: Новое время
Начало 2014 года ознаменовалось для Великобритании крупным наводнением, вызванным затяжными штормами и проливными дождями, которые начались еще в ноябре 2013 года и продолжались до февраля текущего года.

Города и деревни вдоль реки Темзы оказались во власти воды. Уровень воды во многих реках поднялся до рекордного уровня.
В результате, более восьми тысячи домов оказались затоплены на западе и юге Англии. Эвакуированы более тысячи человек. Несколько людей погибли.
Далі: тут

Ілюстрація: EPA

Кратко о налоге на жилую недвижимость

Автор: Олександр Крамаренко. Джерело: Espreso.TV
В части налога на недвижимость для физических лиц местным советам отдано право устанавливать ставки и льготы на своей территории. И они будут пересматриваться ежегодно.  
Нормы, зашитые новым вариантом Налогового кодекса в целом даже несколько либеральнее, чем то, что имело место в предыдущей версии налога на жилую недвижимость.
Далі: тут

Ілюстрація: protruskavets.org.ua

Фірташ може почати фінансувати українську службу "Євроньюз"

Український олігарх-утікач Дмитро Фірташ може почати фінансувати українську службу телеканалу "Євроньюз".
Про це, посилаючись на джерела, написав у своєму Facebook шеф-редактор радіо "Вести" Сакен Аймурзаєв.
"Дмитро Фірташ вирішив взяти на себе фінансування української служби "Євроньюз". Рішення прийнято на засіданні Наглядової ради "Євроньюз". Поки, здається, публічно не оголосили. Контракт у "Євроньюз" на фінансування української служби підписаний з НТКУ, але нацканал не платить два роки. Теперь платити буде Фірташ ", - написав Аймурзаєв.
Далі: тут

Ілюстрація: lb.ua

Рентген російської революції

Автор: Михайло Бублик. Джерело: Укрінформ
Як справжній учений, Салтиков вивчав сучасне йому російське суспільство в історичному аспекті, заглиблюючись у ті часи, коли «ни вероисповедания, ни образа правления эти племена не имели, заменяя все сие тем, что постоянно враждовали между собою». І далі – прецікавий штрих: «Заключали союзы, объявляли войны, мирились, клялись друг другу в дружбе и верности, когда же лгали, то прибавляли «да будет мне стыдно» и были наперед уверены, что «стыд глаза не выест». Таким образом, взаимно разорили они свои земли, взаимно надругались над своими женами и девами и в то же время гордились тем, что радушны и гостеприимны». Таке враження, ніби який-небудь «Левада-Центр» зробив зріз нинішнього російського суспільства.
Далі: тут

Ілюстрація: pikabu.ru

И даже платье на ней, по-моему, все то же самое

Автор: Аркадій Бабченко. Джерело: Fb
Вся страна провалилась во временнОе пятно. Где-то в девяносто первом году мы все-таки пересекли горизонт событий и так и зависли с застывшей ложкой над миской оливье и с Аллегровой и Крутым на телеэкране.
Пятнадцать лет один и тот же президент, двадцать пять лет одни и те же песни, пятдесят лет одни и те же враги - у них же даже враги не изменились, буквально ведь не изменились, пофамильно - Буковский, Джамилев да "Голос Америки" с БиБиСевой - и сто лет один и тот же совок.
Далі: тут

Ілюстрація: dni.ru

Сегодня не праздник. Сегодня - перекличка

Автор: Лілія Дубинська. Джерело: Українська правда
Давайте не будем бояться ненавидеть, не будем отрицать и подавлять это чувство. Сегодня ненависть дает нам силы.
Давайте яростно ненавидеть ложь, подлость, алчность, предательство. Пусть эта ненависть побуждает каждого из нас делать свой честный выбор - правды, благородства, щедрости, верности.
Пусть эта ненависть укрепит нашу стойкость и решимость. Наша ненависть - это грань нашей верности - свободе, достоинству, сплоченности - и непреклонности их отстоять.
Наша ненависть - это грань нашей любви к Украине.
Далі: тут

Ілюстрація: justus.com.ua

«Інтер на цвинтар»

Так відреагували українці у соцмережах на новорічну антипрограму каналу

Автор: Анна Свентах. Джерело: День
«Канал к успеху шел» уже давно, і саме такими методами. І обурення викликає навіть не стільки конкретний прецедент, скільки послідовне одурманювання своїх глядачів. Фейсбук-аудиторія, яка в більшості починала свої дописи формулюванням типу «не дивлюся телевізор уже давно, і вам не раджу» і закінчувала «вимкніть Інтер, він стане не рейтинговим, рекламодавці підуть від нього», не враховує кількох важливих моментів. Спільнота у соцмережах – далеко не вся країна. І навіть не половина. Телеканали – все ще найпопулярніші ЗМІ, які не є бізнесом. І вони працюватимуть не залежно від рентабельності, бо це дає більше, ніж прибутки – це дає хоча б електорат, який вибирає потрібних «слуг народу». А рейтинги у цій сфері малюються в залежності від того, хто їх замовляє
Далі: тут
Ілюстрація: Юрій Журавель

Новий рік не принесе Росії змін, її політичний час завмер

Джерело: New York Times. Виклад: dt.ua
Одна з причин, чому Москва не синхронізувалася з більшістю своїх сусідів у тому, що Росія ніколи не розглядала перспективу приєднатися до Європейського Союзу. Приєднання до ЄС Чехії, Естонії та Польщі дало потужний поштовх розвитку цих країн. Ці країни втекли від Росії в бік Європи. "Росія не змогла втекти від себе", - йдеться в статті.
Але є ще більш важлива відмінність, філософ румунського походження Еміль Циоран назвав його "історичної запізненням". Протягом десятиліть Росія змогла витримати тривалі періоди бездіяльності з актуальних питань, в основному через страх. Царі відклали скасування кріпосного права на десятиліття, тому що вони боялися, що цей крок міг би порушити крихкий статус-кво між дворянством і селянством. Коли реформа нарешті стартувала, не було захисту від революційних закликів до перерозподілу земель.
Далі: тут

Ілюстрація: stihi.ru

Декабрь 2014

Автор: Роман Супер. Джерело: Fb
- Зима.
- Доллар 56.
- Евро 68.
- Путин: «Живущим в рублёвом пространстве вообще никакого дела нет до курса доллара».
- Хлеб подорожал на 10%.
- В Российских магазинах появились цены в условных единицах.
- Проезд на метро подорожает на 10 рублей.
- Авиабилеты подорожали в среднем на 12%.
- ИКЕА поднимает цены в России...
Далі: тут

Ілюстрація: sovetov.su

Расставание с российской иллюзией

Как Европа разочаровалась в России

Автор: Аркадій Мошес. Джерело: Частный корреспондент
До недавнего времени содержанием европейской дискуссии касательно политической эволюции России было определение точного места страны на шкале «либеральная демократия – авторитаризм» (если не говорить о характеристике Путина как «совершенного демократа», данной бывшим германским канцлером Герхардом Шредером в 2004 году). Сегодня сделан однозначный и безрадостный вывод. Французский политолог Мари Мандрас отмечает, что 86% участников национального опроса, проведенного Французским институтом общественного мнения в феврале 2013 года, сочли, что ситуация с гражданскими свободами и правами человека в России является «неудовлетворительной». 
Далі: тут

Ілюстрація: deviantart.com

Сон разума породил чудовищ

Автор: Антон ОрєхЪ. Джерело: Ежедневный журнал
Никто не мог предположить, что год будет именно таким. Никто не ждал подобного развития событий — даже те, кто эту сказку сделал былью уже в первые месяцы 2014-го. Но мы сейчас действительно можем сказать, что стали и свидетелями, и участниками подлинно исторических событий. Хотя, конечно, лучше, когда в историю вписываются славные страницы, а не то, что мы получили.
Сейчас уже никакие параллели не кажутся натянутыми. Кто скажет, что 2014-й не станет для России таким же переломным годом, каким стал 1914-й? Что не будет у нас спустя сто лет еще одного «октября 17-го»?
Далі: тут

Ілюстрація: vladimir-ussr.livejournal.com

Реформи для України

Автор: Ян Томбінскі. Джерело: Український тиждень
Реформи варто пояснювати народу і проводити при постійному відкритому діалозі із представниками різних частин громадянського суспільства, промисловості, бізнесу та державних структур. Щоб здобути підтримку цих кроків, необхідно прорахувати їх тягар та вартість для захисту найуразливіших категорій населення.
Далі: тут

Ілюстрація: ipress.ua

Человек слова

За рюмкой дешевого коньяка в харьковском пабе популярный писатель размышляет о новых украинских героях 

Автор: Єкатеріна Сєргацкова. Джерело: Новое время
Ему 40 лет, 20 из них он занимается писательским трудом, а последние пять лет его называют одним из самых ярких современных украинских литераторов.
Иногда — самым.
Эта его яркость трансформируется в популярность: тиражи украинских изданий произведений Жадана в мало читающей Украине давно перевалили за солидные 100 тыс. экземпляров.
К тому же его книги переведены на 15 языков.
Далі: тут

Ілюстрація: Новое время

От «Крымнаш» до «всё пропало»

Потерянный шанс русских националистов в 2014 году

Автор: Дмітрій Каторжнов. Джерело: Московский комсомолец
2014 года стал годом самых больших надежд для русских националистов — и одновременно, пожалуй, годом самого жестокого их крушения. Когда 18 марта страна слушала внеочередное послание Путина Федеральному собранию в связи с грядущим присоединением Крыма к России, казалось, что националисты победили и из маргинального уличного движения превратились в политический авангард. Последовали война в Донбассе, «ополчение», воюющее за Новороссию, бесплодное ожидание под лозунгом «Путин, введи войска»... и новые бесконечные споры внутри далеко не монолитного националистического движения, которое, кажется, возвращается в исходную точку безысходности.. 
Далі: тут

Все, уже нет вариантов

Автор: Віктор Шендеровіч. Джерело: Эхо Москвы
Вариантов нету. У Путина, если мы представим себя в положении этой администрации невыездной - отчасти уже невыездной по решению Евросоюза, отчасти невыездной изнутри, потому что они уже сами перекрыли себе выход, – он могут уйти как герой Этуша в «Кавказской пленнице»: «Либо я ее веду в ЗАГС, либо она меня ведет к прокурору». Все, уже нет вариантов. Они себе отрезали варианты. Никакого развития другого событий от них ждать не приходится. 
Далі: тут

Ілюстрація: inforesist.org

Війна на Донбасі нагадує вереснь 1939-го у Польщі?

У Варшаві побоюються, що воєнні дії на Донбасі – це передвісник глобального конфлікту

Автор: Юрій Савицький. Джерело: Радіо Свобода
2015-й буде визначальним роком для майбутнього не лише України, але й цілої Європи.Якщо в Україні не відбуватимуться реформи, Захід неохоче їй допомагатиме, а це в свою чергу сповільнить вирішення конфлікту на Донбасі. У цьому переконані польські експерти й політики з якими поспілкувалося Радіо Свобода.
Далі: тут

Ілюстрація:  gazeta.dt.ua

Найважливіші літературні події 2014 року в Україні

Автор: Дарина Бойко. Джерело: Espreso.TV
2014 рік увійде в історію української літератури завдяки численним книгам про Євромайдан, поверненню в літературу знайомих імен, маркованих російськими книжками, приїзд нобелівського лауреата, а також завдяки міжнародному визнанню українських письменників
Далі: тут

Ілюстрація:  gorodenkanews.if.ua

Під дзвони Святомихайлівського Золотоверхого

Порошенко започаткував нову традицію сповіщання про початок Нового року

Джерело: ТСН
"Щиро вдячний Михайлівському Золотоверхому монастирю, що там відкрили двері і захистили студентів (торік під час побиття активістів Євромайдану). З великим задоволенням започатковую нову традицію – відтепер Новий рік на всю Україну завжди сповіщатимуть дзвони Михайлівського Золотоверхого, монахи якого заслужили на таку честь", - підкреслив Порошенко.
Далі: тут

Ілюстрація:  Fb Петра Порошенка

Что нас ждет в 2015 году

Автор: Сергій Гайдай. Джерело: Новое время
Размышляя о том, что ждет нас в 2015 году, я бы выделил несколько главных вещей. Первое: нам все-таки надо сменить элиту. И, опять-таки, проводя параллели с Францией 18-го века, – это, скорее всего, будет не одна ротация. Есть надежда, что мы сможем справиться с этим намного быстрее, чем французы - хотя бы потому, что нынешним временам присущи большие скорости. Второе: мы должны демонтировать всю старую советскую систему, которая сохранилась и продолжает работать
Далі: тут

Ілюстрація:  politdengi.com.ua

Путін сподівається на дефолт України

Джерело: Голос Америки. Виклад: Укрінформ
Україні загрожує дефолт, і на нього розраховує президент Росії Володимир Путін.
Про це в інтерв'ю "Голосу Америки" заявив екс-радник Путіна, економіст Андрій Ілларіонов.
Далі: тут
Ілюстрація: szona.org