вівторок, 16 червня 2015 р.

Спокуса автократії

Коротка память українського суспільства породжена совковим стереотипом, що про все мають турбуватися володарі

Ресурс визначальних гравців української політичної сцени явно обмежений. Долучення до традиційних команд новобранців з числа комбатів, волонтерів, додає родзинок до цього театру абсурду, зводить ситуацію до банальної парадигми „сам дурень!”.
За прикладами не варто далеко ходити: прихильний до олігарха Коломойського нардеп Береза звинуватив АП у прагненні зліпити з Порошенка диктатора.
Повноваження – ось що формує нині стосунки влад –виконавчої та президентської,  і рельєфним чином проектується на діяльність влади законодавчої. Причому, що Порошенко, що Яценюк, -- обоє не зазирають далі свого „уділу” – першого справді явно хилить до повернення президентсько-парламентської республіки, другого, здається, приваблює роль канцлера з всесиллям депутатської коаліції.
Цікаво, що виборці, умовно конфліктуючи за симпатіями, абсолютно не зважають на свій особистий досвід. Варіант, що його приписують Порошенку, вже випробуваний в часи „проклятого Януковича”, однак власне індивідуальний „почерк” «золотого батона» не є визначальним для усієї системи президентсько-парламентської республіки як такої. А модель „канцлерства” приховує у собі такі сюрпризи, що годі й подумати. Уже сьогодні дехто з експертів називає події в Україні „парламентською автократією”.
Коротка память українського суспільства породжена тим же совковим стереотипом, що про все мають турбуватися володарі. Поміж тим, не варто забувати уроків Нікколо Макіавелі: „Щоб з’ясувати, що  має трапитися, достатньо простежити, що вже було... Це відбувається тому, що всі людські справи робляться людьми, які мали і завжди матимуть одні і ті ж пристрасті і тому обов’язково мусять давати схожі результати”.
Не буду аналізувати схильності Порошенка чи Яценюка до методів управління „міцною рукою”. Лише скажу, що зіткнення більш-менш ліберальних поглядів чинного прем’єра і псевдо-автократичної риторики президента плюс надто язикаті комбати можуть виплодити такого монстра, який і не снився Східній Європі...

Ігор Гулик. Ілюстрація: anekdot.ru