неділю, 7 лютого 2016 р.

«Любі друзі». Версія 2.0

Я не схильний вважати, що ми вдруге станцюємо на граблях «любих друзів». І ось чому. Майдан-2 суттєво відрізняється від подій Помаранчевої революції мотиваціями і орієнтирами суспільства

Серед політтехнологічної та політичної спільноти вже давно побутує думка про те, що Майдан-2 обовязково має завершитися, як і перший – скандалами в середовищі переможців. Причому, конфліктами, спричиненими не стільки ідеологічними суперечками (в українському бомонді ідеологією й не пахне), а радше бізнес-інтересами окремих угруповань. Зараз і загал постав перед фактом своєрідного рімейку дещо призабутої пісеньки про «любих друзів», а історія Абромавічус-Кононенко стала певною кодою у цій нав’язливій мелодії.
Так, позірно пазли складаються на користь саме цієї версії. Головна дійова особа – президент Петро Порошенко, - була активно задіяна у процесі, який остаточно поховав «помаранчеву команду» і рожеві надії учасників революції. Говорили тоді про різне, але провідним лейтмотивом було бажання ПОПа (тоді секретаря РНБО) перетворити Раду нацбезпеки у паралельний уряд. Причому бажання схвалене і усіляко лобійоване Віктором Ющенком, позбавленим важелів впливу «завдяки» алярмовій конституційній реформі свого попередника – Леоніда Кучми. Після прес-конференції нині покійного Олександра Зінченка конфлікт на вісі президент (РНБО) – уряд (Тимошенко) виринув на публіку, і, власне кажучи, поставив жирну крапку на перспективах України.
Зараз маємо схожу ситуацію. Порошенкові явно бракує повноважень, однак його «системними устремліннями» пробують в темну користати «любі друзі» розмаїтого штибу. А позаяк чинний глава держави – людина бізнесу, то ці «любі друзі» природно, здебільша, з того ж середовища. І бажання їхні природні – економічні зиски, рейдерські інстинкти, мотивація чистоганом. І методи теж не екзотичні для напівфеодальної – напівкримінальної вітчизняної господарки.
Єдине, чого бракує для того, аби ситуація 2016-го достоту збіглася із конфліктом 2015-го, - «газової принцеси» на чолі уряду. Бо постать Арсенія Яценюка навіть натяком не зрівняється з пасіонарністю, креативністю і банальним хамством Юлії Тимошенко тих часів. Нинішній прем’єр просто комічний своїми гучними заявами, його випади проти команди опонентів позбавлені не те що драйву, а іноді й сенсу, а харизма, згідно із соціологічними замірами, сягнула майже нуля.
Попри все, я не схильний вважати, що ми вдруге станцюємо на граблях «любих друзів». І ось чому. Майдан-2 суттєво відрізняється від подій Помаранчевої революції мотиваціями і орієнтирами суспільства. Чинник особистостей, втілених 2004-го у безперервну какофонію скандувань «Юля», «Ющенко», нині фактично нівельований. У мене є підозра, що обираючи нову владу після Революції Гідності, більшість українців усвідомлювали, що запропоновані їм кандидатури – це каліфи на годину, це, власне, слабка тінь від тих, кого хотілося б, але кого наразі немає. Відтак основний рушій змін – громадянське суспільство – не тільки плекає надію на якісніше, чистіше, якщо бажаєте, моральніше провідництво, але й, за тимчасової відсутності «ідеалу», докладається до зусиль, аби його наблизити.
Ба більше, - суттєвих трансформацій зазнала ідентичність спільноти, про яку буквально вчора дуже докладно висловився Олег Покальчук. Та, як на мене, головним маркером української ідентичності тепер є моральність і пов’язані з нею чесноти – безкорисність особи, її відданість ідеї змін, бажання жити по-людськи, і вибудовувати на цій підставі свої стосунки із суспільством. Звідси й «казус Абромавічуса», звідси й демарш його реформаторської команди. Я міркую, що саме ці обставини переконають не тільки Порошенка, але, - що, мабуть, більш важливо, - і закордонних «гарантів безпеки» Яценюка, у потребі цілковитого перезавантаження влади. Ну, хіба ж не очевидно, що екс-міністр озвучив не стільки власні умови повернення, скільки фактично ультиматум з-зовні.

Ігор Гулик. Ілюстрація: Георгій Ключник