неділю, 17 травня 2015 р.

Коротке есе про гротеск

Україна, з її екстрімом війни, реформ тощо, є своєрідним ельдорадо для любителів безкоштовного піару


Ні, світ не зістрибнув з гальмівних котушок, і не прямує до прірви, як те просторікують численні ясновидці. У світі, - через розвиток комунікативних каналів, доступ до них неймовірного числа охочих, - просто руйнується грань між «бути» і «здаватися». Ласих до останнього, - аж зашкалює, зрештою, хіба їх було менше й раніше? Однак тих, хто обирав «бути», тобто справжнє, неілюзорне, практичне і ефективне, цінували акурат за результатами праці, а не за анонімними філіпіками у фейсбуці.
Я переконаний прихильник ідеї залучення іноземних фахівців у процес реформування України. Дуже шаную їхній вибір і щире прагнення допомогти моєму народові. Водночас, - і про це слід казати вголос, - раджу остерігатися осіб, які, - через різні обставини, - можливо, хочуть, але не можуть. Поза тим, цілком прогнозовано, що доброю нагодою не скористатися гріх і для розмаїтих ушустів, яких хлібом не годуй, лише б попіаритися. А оскільки Україна, з її екстрімом війни, реформ тощо, є своєрідним ельдорадо для любителів безкоштовного піару, - їх тут не бракує.
Це я про історію із Сашею Боровиком, випускником Гарварда, успішним менеджером Microsoft, безцінним кадром юридичного департаменту компанії Akamai Technologies. Історію, про яку не надто розводяться оскаржені в обструкції «фахівця» Кабмін і Яценюк, і про яку найбільше голосить сам звільнений, а також левова частка фейсбучних активістів.
...Тут ось яка справа. Від Згуладзе я щодня чую про працю над реформуванням української міліції. Згуладзе, наскільки я розумію, Гарвардів не закінчувала (у неї рік навчання в Оклахомі, а так – скромний диплом Тбіліського університету). Вона – практик, а, отже, деякі її висловлювання ріжуть слух. Не тільки у ніжних на вуха Боровика, а й у тисяч «правоохоронців», яким доведеться посунутися з посад завдяки реформам грузинки. Ека не церемониться з підлеглими, розуміючи, що працює в країні, де вишукана лексика і етикет спаплюжені популістами; не вимагає для себе особливих умов.
А ось про реформу авторства Боровика, бодай натяк на проект такої реформи, я особисто не чув. Ба більше, - припускаю, що наказ про його призначення на посаду першого заступника міністра економіки існує лише і уяві ображеного чоловіка. Реально чув лише скарги, кпини і невдоволення від браку уваги. Нарцисизм? Не думаю... Радше, прагнення «здаватися», мовою, яка не до смаку естетам, - дешеві понти.
Гротескна виходить ситуація. Невже Боровик кинув усе задля того, аби в Києві «сісти в паланкин» і вдихати фіміам від присутності своєї персони на Печерських пагорбах? Якщо так, то жорстока реальність хутко поставила все на свої місця. Тут, де волонтери тримають армію, де кожен чиновник вилітає з насидженого крісла з боями, схожими до Іловайська, балансувати між «бути» і «здаватися» можна недовго. Справжність тут цінується вище статусів, посад, дипломів, щирість намірів одразу проходить випробування обставинами, наближеними до воєнних. А велемовними ораторами власного розливу тут хоч греблю гати, і, до слова, не в одного з них у шафі – диплом як не Єля, то Кембриджа.
Жодним чином не виправдовуючи «кривдників» Саші, - вони, здебільшого, й справді, не надто охоче миряться із крахом системи, у якій було комфортно і затишно, - скажу інше. Яким би не був президент, премєр, міністри, керівники нижчі рангом, - вони вже чудово усвідомили, що рано чи пізно, відповідатимуть за все. Зістрибнути, як оце вчинив Боровик, - їм не вдасться. Так чи інак, - політично чи цілком кримінально, - вони здадуть звіт перед тими, хто їх обирав. Тому й ходять між краплями дощу, між «бути» і «здаватися», і останнє, на їхній же жаль, все частіше і частіше закінчується гротеском.

Ігор Гулик. Ілюстрація: anekdot.ru