четвер, 11 червня 2015 р.

Модель самозбереження

Кого і чому нам боятися? Хіба власного страху. Бо решта не заслуговують на те, аби перед ними поштиво знімали капелюха

У дні, коли світ, – ну, хай, принаймні, G-7, укотре намагається переконати сам себе і всіх довкола у потребі обєднання перед загрозами нової світової війни, я надибав поодиноку саркастичну відповідь необережним мрійникам. Відповідь Хуана Мануеля де Прада, іспанського письменника та публіциста, колись опубліковану АВС.
Погодьтеся, доволі часто, навіть у хвилини найвищої ейфорії обов’язково віднайдеться поодинокий іпохондрик, який потрафить зіпсувати громаді кайф. Але де Прада, на жаль, не з тих, а, радше, з когорти добре поінформованих оптимістів, і тому його критичні стріли випущені з усвідомленням застережного для людства обовязку.
Іспанець розглядає тріумф капіталізму не через призму досягнень цього останнього, а як вислід геніального сценарію комуністів, які втямили всю безсенсовість змагань з ідеологічними противниками і спробували ретельно мімікрувати «під них». Спроба, як з’ясувалося, була вдалою.  «Так званий «справжній соціалізм» зазнав краху; – пише де Прада, – і якщо ліві бажали отримати перемогу, застосовуючи суспільну технологію, яка мала абсолютну владу над свідомістю, їм слід було заховати свою метаморфозу під маскою зречення чи поступки». Як наслідок – «ліві зрозуміли, що найдієвіший спосіб знищити людину (тобто позбавити її моральних основАвт.) – це не заковувати її в кайдани, а запропонувати їй повну свободу, яка розбестить її моральну свідомість, перетворивши її на раба власних імпульсів; а ще вони зрозуміли, що найкращим ґрунтом для досягнення цієї мети є ліберальний економічний устрій». Отже, народам, які знемагали у шорах тоталітаризму було «подаровано» нову суспільну модель, в якій «свідомість, позбавлена усіх етичних орієнтирів, мала урешті-решт загрузнути в трясовині релятивізму».
Ось тепер – зупинімося. Мова не тільки про Німеччину, буцімто склеєну воєдино Колем та Ґорбачовим. І не тільки про Східну Європу, якій поталанило «жити зі соціалізмом» неповних сорок літ. А, може, і про нас з вами, тих, хто звик до «держави-тата», а відтак чекав від неї не тільки ремінця, але й пряника у вигляді стабільних зарплат, хай копійчаних, та все ж?.. Зрештою, погляньмо на нашу «еліту», усуціль виховану у комуністично-комсомольських офісах, здатну миттєво мутувати заради самозбереження і захисту власного комфорту. Вона ж чудово розуміє, що народ не здатен наразі дати собі раду із дарованою йому свободою, що із його мізків досі не вичавлено страх раба, навіть наділеного свободою пересування чи волею заробляти собі на хліб. А поки у звивинах сидить страх, доти загал є керованим і слухняним.
Але кого і чому нам боятися? Хіба власного страху. Бо решта не заслуговують на те, аби перед ними поштиво знімали капелюха. Вони пристосуванці, і найвища їм ціна – презирство.

Ігор Гулик. Ілюстрація: vk.com