середу, 2 вересня 2015 р.

Містечкові узурпатори

Урешті-решт, у нас можна виправдати все. Бездіяльність тлумачать  потребою тримати паузу в умовах затяжної війни. На тлі страхів публіки спекулюють, узурпують не тільки владу, але й думку

Українські владоможці, незалежно від рангів, ще, мабуть, довго хворітимуть на недугу самоуправства. Загальнодержавний контекст сприяє її прогресуванню, позаяк все вибудовано на позірно демократичних процедурах і правилах. І якщо нагорі, у вищих ешелонах влади, є ще певна можливість довести пересічному волюнтаристові, що він "не правий", – на таких чатують опозиціонери і просто недоброзичливці з цілою когортою правників, – то законодавче поле місцевого самоврядування настільки невизначене "землеупорядниками", що тамтешні князьки повертають "дишлом", куди їм заманеться.
Уявімо собі, що на хвилі народної довіри до "героїв Майдану" у невеличкому селищі здобув перемогу вчорашній… футболіст. Певна річ, він привів свою "команду", осідлав нею усі стратегічно важливі сфери життєдіяльності, – кілька комунальних підприємств, а головне, – ринок, який, власне, й дає левову частку надходжень до жебрацького місцевого бюджету. Я вже не кажу, що оті "нові фахівці" єдине, що вміють робити сяк-так пристойно, це ганяти м'яча на зарослому бур'янами вигоні, що гордо йменують стадіоном. У справах фінансових вони також неабиякі віртуози, – зуміли довести до ручки ще, здається, вчора успішну фабрику. Підприємство збанкротувало, відтак перейшло у руки приватників, які, подейкують, дуже наближені до керівника районної адміністрації. Так наш "мер" забезпечив собі надійне прикриття і спокій у справах на довіреному йому терені, і тепер успішно гендлює землею направо й наліво.
Спостерігаючи за поведінкою свого обранця, селяни чомусь схильні винуватити не його, а політичну силу, з якою асоціюється його особа. Відтак на запитання, чому голосували за пройдисвіта, розповідають, що, окрім нього, не мали вибору,– за "ліваків" не хотіли, а "екс-регіоналів" у благословенній Галичині не пускають й на поріг.
Але де-де, та у Львові ми з вами мали вибір. І тим не менш у владу потрапили люди, до болю знайомі своїми колишніми вчинками, своїм свавіллям і непевними оборудками. Усвідомивши це, мусимо тепер замислитися над не стільки правовими наслідками їхнього самочинства. Особливо, над їхнім шаленим спротивом затіяній у Києві децентралізації.
Урешті-решт, у нас можна виправдати все. Бездіяльність тлумачать  потребою тримати паузу в умовах затяжної війни. На тлі страхів публіки спекулюють, узурпують не тільки владу, але й думку. Роблять це нишком, сподіваючись на заклопотаність загалу іншими проблемами. Але шило колись та вилазить з мішка. Інша річ, що відповідати за минулі грішки, як завжди, нікому…

Ігор Гулик. Ілюстрація: Fb