понеділок, 8 грудня 2014 р.

У Харкові підірвали пам’ятний  знак “УПА” 

Ілюстрація: ua.korrespondent.net

Джерело: УНН
У ніч з на 8 на 9 грудня в Харкові в Молодіжному парку прогримів черговий вибух. Підірваний камінь, на якому був встановлений пам’ятний знак “УПА”. Про це УНН повідомили правоохоронці.
Як повідомили у міліції постраждалих немає. Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 294 (масові заворушення) КК України. Підривникам загрожує від 8-и до 15-ти років позбавлення волі.
Далі: тут

Сьогодні в Європарламенті – День України


Ілюстрація: unian.net

9 грудня 2014 року в Брюсселі в приміщенні Європарламенту відбудеться конференція "Україна як тест на європейську солідарність", що проходить під патронатом президента ЄП Мартіна Шульца, а також низка інших заходів, присвячених Україні.

Далі: тут

Про дух і  літеру

 Ілюстрація: ria.ru

Не знаю, як вас, а мене збирає нудьга та сум, коли наші законники починають розводитися про дотримання закону. Напади розчарування і гомеричного сміху вже минули, залишилися лише нудьга та сум. Перша – від усвідомлення того, що абсолютно нічого не змінилося під сонцем з тих пір, коли Марк Аврелій зронив свою сакраментальну фразу: "До чого жалюгідними є сповнені пихи люди, які міркують, що по-філософськи провадять справи державні". А сум… Сум – вічний супутник нудьги, і лише загострює відчуття  незмінності перспективи.
Ніхто не заперечує філософське налаштування у підходах до глобальних проблем. Іноді навіть варто забути про побутовістику і поглянути на цей світ і на себе у ньому збоку, з висоти, скажімо, поколінь прийдешніх. Але коли машкару інтелектуальності напускають на порожнечу аргументів, на демагогічні спроби виплутатися з життєвих пасток, маємо направду жалюгідне видовище.
Коли, до прикладу, після пекла в АТО її недавні скалічені душевно і фізично учасники місяцями шукають правди у чиновницьких бюрках, мені на гадку приходять натхненні обличчя київських лідерів, які обіцяли ветеранам визвольної війни земний рай.
Коли на закиди (радше наразі натяки) до розмаїтих інстанцій з приводу дотримання ними закону там починають на повному серйозі міркувати про дух і літеру, намагаючись, услід за поколіннями мислителів, нарешті з'ясувати, що з них первинне, – я згадую собі хрестоматійні історії давніх часів, коли одна-єдина закарлючка у вислові "Стратити не можна помилувати" вартувала нещасним голови. Але ж ми бодай ілюзорно, та все ж обрали демократію, у якій синтаксис з пунктуацією уже давно укладені у відповідні підручники, основні закони та підзаконні акти. Хай мене назовуть зловтішником, але люди, які демонстративно починають ігнорувати те, за що вони ж голосували щойно учора, те, за що пошматовано сорочки на грудях і голосові зв'язки, виглядають кумедно.
Мав я одну судову тяганину з високопосадовцем, якого необережно згадав в одній з газетних публікацій. Як на мене, то чудова ілюстрація ставлення наших державників до духу і літери. Адвокати "ображеного" залучили до аналізу простенького тексту лінгвістів з такими іменами, що одна лише згадка про них коштує, мабуть, більше ніж прожитковий мінімум пересічного українця. Тоді ходило "о букву", "дух" було проігноровано як такий, що шкодить позивачеві, як щось фатаморганне і дитинне. Формалістика буяла у судовій залі, допоки на стіл не викладено вагомих паперів, що одразу ж спричинили мирові потуги жертви "журналістського свавілля". Запиваючи кавою наше порозуміння, мій опонент почав щось про свободу преси і таке інше духовне… Та ці його аргументи чомусь не взяв до уваги прокурор, згодом посадивши мого співбесідника на два роки саме на підставі газетної публікації.
Ніхто, звичайно, не прагне посадити тотально всіх урядників за ґрати; рівно ж як ніхто не горить бажанням роздмухувати конфлікти посеред і без того сповненого негараздами життя. Йдеться про вчасне і цілком виправдане бажання нагадати нашим провідникам про те, що закони, написані в столиці, складаються з літер і слів, з чітких формулювань, яких обов'язково дотримувати. Тим паче, людям, які їх пишуть. Позиція ж ідеалістів, таких собі правових романтиків, які прикривають свавілля розмовами про "дух", "потребу моменту", "порозуміння", "мир" тут, м'яко кажучи, недоречна. Залишмо її на свята, а у будні будьмо прагматиками і реалістами.
А ще – відмовмося від технологій, які, зазвичай, вимагають подвійних стандартів. Технології – справа невдячна, застосовуючи їх, не забуваймо, що вони мають властивість бумеранга. Щоб коли він, не дай Боже, повернеться, знову не впасти у блуд поміж двох сосон – духом і літерою.

Ігор Гулик

На добраніч 

Марія Бурмака. Він іде по воді

Он устал 

poslanie3.jpg
Ілюстрація: ТАСС

Автор: Юрій Саприкін. Джерело: Новое время
...В России глава государства может произносить речи не то что в состоянии усталости, а вообще не приходя в сознание, и так на протяжении многих лет. Путин может сам устать от собственной усталости, и в какой древней Корсуни он найдет источник новой энергии — лучше об этом не думать. Тем более, находящееся в полной апатии общество, скорее всего, отреагирует на любой новый конфликт или очередной запрет теми же вялыми шутками или дежурными восторгами — и очевидно, больше озабочено тем, как бы сделать побольше запасов на зиму (которая, судя по курсу рубля, будет долгой). Никаких выводов из этой усталости не следует — просто такой вот исторический момент: мир, каким мы его знали, постепенно ползет под откос, и не находится сил, чтобы что-то с этим сделать
Далі: тут

Хроники Битвы столетия: Россия на конкурсе антизападных джихадистов

Ілюстрація: e-v-ikhlov.livejournal.com

Автор: Євгєній Іхлов. Джерело: e-v-ikhlov.livejournal.com
Сегодня две силы в мире открыто выступают против "пагубного западного влияния" - Россия и "Исламское Государство" (ранее ИГИЛ.  Полагаю, что выглядеть всемирный конкурс за звание главного антизападника с такими финалистами будет достаточно забавно.

Далі: тут

св. Владимир, Путин и  Херсонес 

Ілюстрація: pravmir.ru

Автор: диякон Андрєй Кураєв. Джерело: diak-kuraev.livejournal.com
История это не газопровод. Попытка провести историческую линию от Херсонеса до Москвы, тщательно обходя Киев, слишком уж фантастична.
В общем, раздумья над этим фрагментом послания президента ставят меня перед выбором:
Или придется считать, что президентские спичрайтеры набраны из безнадежных троешников.
Или же придется придти к выводу о том, что «эта экскурсия велась для колхозников».
И, значит, от историков и пишемых ими «единых учебников» будет ожидаться прежде всего духоподъемная эффективность, а вовсе не историческая достоверность. Значит, мы вновь входим в эпоху идеологии. Напомню, что по Марксу (а не по тов. Суслову) идеология это власть иллюзий.

Далі: тут

Російське ТБ: Українська влада наказала солдатам АТО зігріватися кров'ю російських немовлят


Джерело: еспресо.TV
В ефірі пропагандистського телеканалу "Росія 1" син одеського сепаратиста Григорія Кваснюка Єгор розповів російським телеглядачам новий "ужастик" про Україну
Про це повідомляє еспресо.TV з посиланням на відповідну програму, фрагмент якої розміщено у You Tube. 
"По школах України пішов наказ зігріти солдатів АТО кров'ю російських немовлят", - фантазує Кваснюк-молодший.

Далі: тут

НАТО розпочало інформаційну війну з Росією




Автор: Любко Петренко. Джерела: Financial Times, zaxid.net
Північноатлантичний альянс шукає ефективних способів боротьби з інформаційною війною, яку веде Росія. Про це пише британська газета Financial Times.

Далі: тут

Винницкая народная  республика: Как Кремль подрывает Украину изнутри

Ілюстрація: myvin.com.ua

Автор: Андрій Золотарьов. Джерело: Новое время
Мне кажется, Винницей дело не кончится. Я думаю, следующий год будет насыщен подобного рода конфликтами – как социальными, так и экономическими. Я думаю, мы сможем еще увидеть «марш пустых кастрюль», и, разумеется, многие политики попытаются нагреть на этом руки.
Поводов для возгорания предостаточно: внимательное прочтение коалиционного соглашения дает ясное представление о том, что нас ждет. К примеру, прописанное там сокращение числа медучреждений, что противоречит Конституции. Как, по-вашему, будут реагировать жители отдаленного села на закрытие единственной амбулатории?
Далі: тут

Конец "Новороссии": Путин оказался в шаге от поражения

 Ілюстрація: Новое время

Автор: Іван Яковина. Джерело: Новое время
Вся стратегия Владимира Путина строилась на том, что Украина из последних сил будет цепляться и биться за Донбасс, одновременно финансируя его (в свое время он именно так поступил с Чечней). По его плану, это должно было истощить Украину эмоционально и финансово, вынудив Киев согласиться с федерализацией по кремлевскому сценарию. Украинский молчаливый отказ от борьбы по навязанному сценарию перевернул ситуацию с ног на голову. Теперь над вопросом “Что делать с Донбассом?” ломают голову в Москве, а не в Киеве. И, разумеется, приемлемых вариантов не находят. Отсюда и желание перебросить его назад – “втолкнуть в Украину”.

Далі: тут

Я хочу большую китайскую  стену с Россией 

Ілюстрація: openstudy.org.ua

Автор: Юлія Пятецька. Джерело: Гордон
Юрий Макаров — человек настолько многогранный, что, пожалуй, уместнее всего его представлять как "Лицо культуры". Во-первых, сразу понятно, о чем идет речь, во-вторых, Макаров — редкий случай украинского творческого интеллигента, который держит лицо, несмотря на постоянно меняющийся культурный контекст и социально-политический ландшафт. Журналист, телеведущий, публицист, кинодокументалист, автор сериала "Мій Шевченко", дважды лауреат премии "Телетриумф", а с некоторых пор еще и писатель — недавно у Юрия Владимировича вышла четвертая книга "R2U"

Далі: тут

Путин в бешенстве от того, что в мышеловку загнал себя сам 

Ілюстрація: novayagazeta.ru

Автор: Тетяна Орел. Джерело: Гордон
Российский политолог Дмитрий Орешкин в эксклюзивном интервью изданию «Гордон» рассказал о том, почему послание Путина к Федеральному собранию РФ нужно слушать "между строк", в чем заключается ментальная неадекватность Путина и каким может быть продолжение недавнего военного конфликта в Грозном.

Далі: тут

Янголи й демони, або Молот  для демократії 

Ілюстрація: Gazeta Wyborcza

Автор: Джонатан Гейдт. Джерело: Gazeta Wyborcza. Переклад: zbruc
"Якщо хочеш, щоби правда стала перед тобою в усій ясності, ніколи не будь «за» або «проти». Боротьба між «за» і «проти» є найгіршою хворобою розуму" - сказав Цзянджі Сенцань, буддистський вчитель VII століття. Тобто, якщо ти відчайдушно анґажуєшся в ідеологію, то не вмітимеш думати критично. Ти думатимеш у маніхейський спосіб, ти не розумітимеш мотивів і слів іншої сторони.

Далі: тут

Путин может оказаться на свалке истории  

Ілюстрація: espreso.tv

Автор: Эндрю Качинс. Джерело: CNN. Переклад: ZN
"Почти десять лет назад я писал, что Путину очень повезло появиться в таких положительных экономических условиях, многие из которых лежат вне его контроля. Однако сегодня удача отвернулась от него, а он не в состоянии решить структурные проблемы в экономике России, и проводит "не тайную войну" против своего соседа"

Далі: тут

Белковский: считаю себя  русским патриотом, но с Грибаускайте согласен 

Ілюстрація: aboutru.com

Автор: Алєксандр Гольц. Джерело: Delfi.lt, Литва. Переклад: inosmi

Путин очень хотел, чтобы Запад признал его в качестве равного, но здесь он не понял одного, и совершенно искренне не понял, что Запад — это не только система интересов, но и ценностей. И что важнее — это большой вопрос. В моем понимании важнее ценности. Поэтому его с его ценностями бандитского Петербурга не могут принять на Западе как равного. И в итоге Запад его отверг. В этом плане было два детонатора взрыва в его сознании. Первое — это Сноуден, который, по моему мнению, фигура незначительная и предатель, который не заслуживает обожания. Нельзя банального предателя, что захотел славы и денег, награждать. Он сдал кучу людей. 
Далі: тут

На рубль амбиций, на грош амуниции 

Ілюстрація: Ежедневный журнал

Автор: Алєксандр Гольц. Джерело: Ежедневный журнал
Если кто-то был не до конца уверен в том, что Россия встала на тропу новой «холодной войны», то обращение Владимира Путина к Федеральному собранию должно было развеять последние сомнения. Довод о том, что между Москвой и Западом нет идеологического противостояния, так как у Кремля нет никакой идеологии, уже не выдерживает критики. Главный российский начальник представил вполне целостную империалистическую идеологию: оказывается, Россия оттяпала Крым у Украины, поскольку Херсонес, он же Корсунь имеет «огромное цивилизационное и сакральное значение. Так же, как Храмовая гора в Иерусалиме для тех, кто исповедует ислам или иудаизм». 

Далі: тут

Внутрішній конфлікт чи акт  аґресії

                                                       Ілюстрація: zbruc

Автор: Роман Кечур. Джерело: zbruc
Чи існує конфлікт між «Русскім міром» та «Європейським вибором»? Безумовно так. Ця політична та суспільна дискусія ведеться вже багато років. Дві революції 2004 та 2014 років стали квінтесенціями цього протистояння світоглядів. Чи є це чимось унікальним? Безумовно ні.  На думку приходять приклади каталонців, басків,  шотландців чи бельгійського розщеплення. Відмінність цих конфліктів від українського конфлікту в тому, що вони відбуваються всередині західного світу, а не на його межі

Далі: тут

Как начиналась Третья  мировая? 

Ілюстрація: Сноб

Автор: Віктор Єрофєєв. Джерело: Сноб
В самом русском человеке заложена программа внутреннего предательства. Несмотря на то что он человек утопии, часто, в силу чрезмерного развития личности (около 15% населения) или по каким-либо случайным причинам, например, по дурости, он начинает заболевать западными ценностями, как герпесом, и тем самым противостоит здоровой утопичности сограждан.

Далі: тут

Ураганный год 

Ілюстрація: zn.ua

Автор: Алєксєй Широпаєв. Джерело: Руфабула
Если коротко, главный итог минувшего года сводится к следующему. Родилась новая, свободная, проевропейская Украина. А Россия в одночасье стала ещё более старой, несвободной и азиатской. Можно даже сказать, средневековой. Украина и Россия пошли, нет, буквально бросились в разные стороны. Первая — к Европе, вторая — к Китаю.
Далі: тут

Путин по вызову


Ілюстрація: dp.ru

Автор: Юрий Алхаз. Джерело: ЭхоМосквы
Такого позора русские не переживали с тех пор,как Эрэфией правил Борис Николаевич Ельцин...
Посланец Евросоюза Франсуа Олланд соблаговолил лететь через Москву, сделав там промежуточную посадку, и вызвал российских холопов по щелчку пальцев к себе на ковер. Да, прямо в аэропорту. И... на полусогнутых Путин прибежал на ковер, встал по стойке смирно и отчитывался перед Европейским Господином, как будто сейчас времена Ордынского Ига и Россия вассал Орды. А Олланд давал указания и отчитывал своего вассала.
Далі: тут

"Свобода" розпочала  підготовку до третього Майдану 

Події у Вінниці засвідчили, що у Кремля є надійний і, головне, керований союзник в Україні


Ілюстрація: pravda.com.ua

Автор: Леонід Чумак. Джерело: espreso.tv
Цими вихідними увага усіх ЗМІ була прикута до малої батьківщини президента Петра Порошенка, де місцеві "активісти" влаштували квазі-майдан з палаючими покришками, штурмом адмінбудівель, бійками з правоохоронцями та постраждалими.
Далі: тут

Янукович почав переслідувати  Ахметова




Ілюстрація: espreso.tv

Автор: Олексій Грибановський. Джерело: espreso.tv
Компании Александра Януковича пытаются взыскать с крупнейших металлургических компаний Украины свыше 300 млн грн

Далі: тут

Парадоксальні результати  розгрому Путіним Донбасу 

Розсипався на друзки міф, що «Донбас всіх годує»


Ілюстрація: radio24.ua

Автор: Тарас Возняк. Джерело: zaxid.net
Вже тепер можна сказати, що на наших очах відбувається розгром Донбасу. Але не тільки розгром, але і суїцид – у різних сенсах.
Щонайперше кілька парадоксів, які пов’язані з ідеологічними аспектами інтервенції та заколоту на Донбасі. Бо йдеться саме про інтервенцію росіян і про заколот місцевих сепаратистів – а є і такі, не лише російські окупанти

Далі: тут

Протоколы кремлевских  «мудрецов»


Ілюстрація: yaplakal.com

Автор: Євген Магда. Джерело: Новое время
Украину может ожидать другая проблема: раскачивание ситуации всюду, где власть дает для этого поводы, вкупе с нагнетанием антисемитизма. Не буду пересказывать все грязные домыслы на эту тему, очевидно, что людям образованным они понятны. Против Украины попытаются развернуть наблюдающийся практически с начала года всплеск патриотизма, который ловкими движениями направят в русло ксенофобии, обозначив национальную принадлежность тех, кто виновен в смертях украинцев на Донбассе.

Далі: тут

Скільки заробили нові  міністри в 2013 році 

Ілюстрація: unn.com.ua

Джерело: theinsider
Найбагатший член уряду – Петренко, найбідніша - його помічниця Онищенко, а дружини Клімкіна та Авакова орендою та подарунками заробили більше своїх чоловіків

Далі: тут