понеділок, 19 жовтня 2015 р.

Кілька слів про «багатостаночників» від журналістики

Гротескне поєднання непоєднаного (бо вільна преса у будь-яких випадках передбачає критичне налаштування до офіціозу, до влади, зазвичай, безвідповідальної і нефахової)  обертається особистими трагедіями, а іноді й шкодою справі

Я категорично проти усталеної громадської опінії про журналістику як про другу найдавнішу професію під сонцем. Але скажу, що наше ремесло, як, зрештою, і кожне інше, передбачає певні правила і концепти, що їх люблять тепер називати стандартами. І, як завжди, перестороги чи заборони неодмінно передбачають існування тих, хто через різні причини не вважає за потрібне їх шанувати.
Таких причин є чимало: матеріальні, світоглядні, статусні. Не можна вимагати від газетяра чи телевізійника незаангажованого підходу до висвітлення поведінки новітніх товстосумів, коли у нього в кишенях свище вітер, а в голові є розуміння нечистих схем шляхів до статку, якими колись чи зараз користуються його «герої». Рівно ж як не можна чекати від затятого атеїста славослівя на адресу кліриків. Тут, як кажуть, все зрозуміло…
А от статусні проблеми, – це особлива царина, яка потребує ширшої дискусії.    
Свого часу в Україні було доброю традицією кепкувати з того, що у нашому парламенті зібралася така собі філія Спілки письменників. Критика, без сумніву, мала свої резони, позаяк політичні аматори від пера не могли особливо тягатися з «профі», виглядали не вельми переконливо, коли йшлося про формування державного бюджету чи інші документи надзвичайної державної ваги, сповнені циферією і чіткими економічними розрахунками.
Але вони, принаймні, не накидали колегам з літературного цеху уздечку якихось канонів чи смакових стереотипів. Навпаки, їхні, подекуди доволі атракційні і незвично-емоційні підходи до серйозних питань, замкнутих досі на всі номенклатурні ґудзики, розбудили серед народу вільну думку і вільні прагнення.
З колегами-журналістами, яких різні обставини винесли на гребінь чиновницької вертикалі, дещо інша історія. Вони намагаються, з одного боку, набундючено грати роль видатних державних діячів, а з іншого, – недолуго, по-панібратськи поводитися зі своєю колишньою професією. Мені вже не вперше доводиться мати справу з явищем, коли вправний і цілком адекватний журналіст потрапляє у ситуацію своєрідної шизофренії, намагаючись узгодити свої владні зобов’язання з позірною незаангажованістю і об’єктивністю.
Це гротескне поєднання непоєднаного (бо вільна преса у будь-яких випадках передбачає критичне налаштування до офіціозу, до влади, зазвичай, безвідповідальної і нефахової)  обертається особистими трагедіями, а іноді й шкодою справі. У принципі, мені важко пригадати бодай один більш-менш втямливий закон, який би бодай на йоту полегшив життя українських ЗМІ в умовах тотального зубожіння. Здебільша, ці циркуляри стосуються поверхових речей, бо мотивовані вони бажанням навести європейський шарм на вітчизняну убогість і невлаштованість.
Ми говоримо про це у провінції, намагаємося достукатися до вищих державних інституцій, у яких, - це очевидно, - присутнє, здавалося б, потужне фахове лобі вже у третьому поколінні. У відповідь – округлі фрази про стандарти, про покликання і обов’язок журналіста, і мовчанка, коли йдеться про реальні речі, до прикладу, податкові преференції україномовних видань, електронних медіа перед засиллям агресивної макулатури північного сусіда.
Так було, і так, на жаль, є.

Ігор Гулик. Ілюстрація: prikol.bigmir.net