неділю, 21 грудня 2014 р.

Китай пообіцяв Росії  економічну допомогу



Джерело: УНІАН

Китай готовий надати Росії допомогу у подоланні економічних труднощів. Таку заяву зробив журналістам міністр закордонних справ КНР Ван І.
«Якщо російській стороні буде потрібно, ми забезпечимо необхідну допомогу в рамках наших можливостей», - цитує слова міністра газета China Daily.

Далі: тут

Ілюстрація: Reuters

Дещо про  манікюрний набір


Утаємниченість, з якою вчора зустрічалися президенти України та Білорусі, і майбутній діалог Порошенка з Назарбаєвим дають підстави для обережного оптимізму. У тому сенсі, що головні гравці пострадянського простору нарешті зважилися на спільну позицію гегемона – Росії, і вирішили спільно влаштувати Москві манікюрний сеанс. Путіну не варто надалі бавитися яскравими метафорами, кажучи про всесильність ведмедя, який полює у сусідських угіддях, не остерігаючись, що йому повиривають кігті, він (Путін) накаркав.
Лукашенка наївся ведмежої ласки по саму горлянку. Старий диктатор втомився від постійних образ свого фактичного суверена, з яким пробував ладнати і так, і сяк. Союзна держава Росії та Білорусі вже від свого народження виявилася рахітичним дитям, а нині, коли Кремль рятується під уламками, здавалося б надійної монопольної енергоконструкції, ведмідь взагалі знахабнів до краю. В офіційного Мінська бракує і нервів, і креативу, аби поладнати із ошалілим сусідом.
Назарбаєв теж втратив спокій, особливо після путінської філіпіки про бездержавний народ Казахстану. Позірна стабільність, яку десятиліттями леліяв Нурсултан Абішович, сподіваючись на тиху і ситу старість «батька нації», реноме хоч і автократа, але з таким собі ледь не «європейським» шармом, може зійти на пси, якщо північний ведмідь продовжуватиме нинішню політику неоімепріалізму. Казахстан узагалі потрапив у ситуацію між молотом та кувалдою, оскільки має двох дуже непердбачуваних сусідів – Росію та Китай, які милують людське око ледь не полюбовними стосунками, однак потай так і норовлять урвати побільше там, де погано лежить.
І Лукашенка, і Назарбаєв, либонь, зневажають Путіна, цього чекістського вискочку, про якого ніхто й не знав, коли бацька з Кравчуком руйнували найбільшого монстра у Біловежжі. І Лукашенка, і Назарбаєв чудово знають ціну путінського слова, тобто його необов’язковість і облудність. І Лукашенка, і Назарбаєв, як не крути, є держаниками, інша річ, що їхнє державництво дещо нафталінне – ще з епохи Людовика XIV, який полюбляв вислів «держава – це я». Упродовж чверть століття вони балансували на грані можливого, і таки вберегли власні країни від лихоліття і катаклізмів. Тепер це все може піти прахом.
Тому вони зважилися на перемовини з Порошенком. За кого б не мали українці свого власного президента, але він в очах світових лідерів виглядає людиною, яка протистоїть Росії і не має наміру йти на смертельно небезпечні компроміси. Саме новий досвід і позиція України, її війна з агресором, саме підтримка Києва з боку світових важковаговиків підштовхнули Аляксандра Григорієвіча і Нурсултана Абішовича до пошуку і свого майбутнього у системі координат, яка формується зараз.
Я думаю, вони домовляться і таки влаштують манікюрну процедуру самовпевненому, та насправді – знесиленому ведмелю, - ні, не повиривавши, - просто підстригши йому кігті. Виривати з м’ясом, - це у традиції Росії, від опричнини починаючи і завершуючи сталінськими головорізами, якими ВВП пишається, як своїми предтечами. Путін отримає все, про що казав сам, що легковажно дозволяв говорити своїм клоунам на кштал Жіріновского чи Затуліна, що активно просували серед цивізізованої спільноти Дугін, Проханов та іже з ними «ізборци».
Час грає на руку новій «біловежській трійці», яка змінила прописку на Київ. У Білорусі вона справила тризну по СРСР. Тепер акурат нагода довершити справу.

Ігор Гулик. Ілюстрація:  obozrevatel.com       

На добраніч:)

"Падав сніг". Музика Сєргєя Чекаліна

Лебединая песня империи


Автор: Лариса Волошина. Джерело: Espreso.TV
Зачищая «счастливо доставшуюся» территорию очередного анклава, Путин рискует спровоцировать гражданский конфликт внутри России. Казачки, российский выкормыш Гиркин-Стрелков, Моторолла и прочие знаковые личности, стоящие у истоков «Лугандонии», как и люди, поверившие им и убивающие по их приказу, по большей части являются подданными «российского императора». Борьба с ними, с применением регулярной армии – это борьба российского государства против собственных граждан. Это почти гражданская война, которая в любой момент может перекинуться на российскую территорию. Выдержит ли путинский режим войну на два фронта? Вполне возможно, что, беря на себя ответственность как страна-миротворец, Россия получает свою собственную точку нестабильности под названием "Лугандон".
Далі: тут

Ілюстрація: Fb

Експерти розповіли, яким буде  курс долара в 2015 році і на скільки подорожчає життя в Україні



Джерело: ТСН, УНІАН

Зокрема, з приводу курсу долара говорять навіть про найгірший сценарій - 25 гривень за долар. А ще гірше ситуація буде, якщо Міжнародний валютний фонд не дасть Україні чергові кредити.
Далі: тут

Ілюстрація: joinfo.ua

Яценюк: Серйозні реформи - наш останній шанс


Джерело: DW, Der Spiegel
На запитання журналіста, чи саме тому уряд планує спорудження 2000-кілометрового паркану на кордоні з Росією, Яценюк відповів, що "це також в інтересах Європи, аби кордон між Росією та Україною був добре захищений".
Далі: тут

Ілюстрація: antikor.com.ua

Астрологический прогноз: будущее Украины на пару лет вперед


Автор: Сергєй Логінов. Джерело: Lj
В 2015 году ценности украинского государства существенно изменятся! Так, как не менялись много лет! Так как аспект редчайший-прередчайший! И изменять это будет власть!!!
Далі: тут

Ілюстрація: domohozyajka.com

«Ми хочемо, щоб Україна  отримала статус члена НАТО»

Американські конгресмени — про комбінацію «антипутінських засобів» і рецепт лікування росіян від «рашизму»


Автор: Микола Сірук. Джерело: День
...в Україні не треба будувати демократію, а треба її захищати. І це дуже важливий момент. Цей месидж був не лише до американського народу, а також для росіян. Україна має демократію і робить усе, щоб її захистити. Але ви не можете захистити демократію лише воєнним шляхом, наша історія показує, що демократія розвивається продовженням використання її. І коли цей месидж зрозуміють росіяни, тоді вони змушені будуть відступити
Далі: тут

Ілюстрація: dt.ua

Андрей Кончаловский: Тридцатилетних  мы уже потеряли


Автор: Ксєнія Соколова. Джерело: Сноб
Не за, а против чего-то. Всегда. Это интеллигенты. Помимо них в мире существуют интеллектуалы. Это образованный класс, который рассматривает свою позицию независимо от партийности. Иногда он может принять, а иногда не принять действия государства. Выдающийся русский философ Струве считал: «Интеллигенция всегда истерична, а образованный класс вдохновлен». Первым интеллигентом он называл Радищева, а первым вдохновленным человеком — Пушкина. Очевидно, что у этих людей есть большая разница в жизненных концепциях. В этом смысле я считаю себя просто думающим человеком. Меня не столько волнует, как должно быть, сколько почему так.
Далі: тут

Ілюстрація: hochu.ua

Феодализм в России: ностальгия по прошлому или очередной реванш?


Автор: Єлєна Ярова. Джерело: Руфабула
...в любой стране мира есть люди, ностальгирующие по иным временам. Как правило, они представляют себя в гипотетическом прошлом людьми привилегированного сословия — рыцарями, мушкетёрами, гардемаринами, прекрасными дамами, фрейлинами, самое низшее ― камеристками. Если говорить про отечественную историю, то все представляют себя Онегиными и Ленскими, Болконскими и Безуховыми, но никому в голову не приходит примерить на себя роль кучера Петрушки или дворовой девки Параски. Хотя есть в сети один персонаж, называющий сам себя «Солдатом Империи», а в народе получивший меткое прозвище «Холоп», который эту традицию нарушил. Он сам откровенно провозгласил, что хотел бы в Средневековье быть представителем «низкого» сословия. Но так ли он искренен? Итак, что же предлагает нам этот «Холоп империи»?
Далі: тут

Ілюстрація: mk.ru

Анатомія злиднів

Як радикальні зміни в житті держави позначилися на настроях українських споживачів


Автор: Любомир Шавалюк. Джерело: Український тиждень
Поки уряд ніяк не наважиться на «непопулярні» реформи, не проводячи під цим приводом узагалі ніяких, в країні стихійно відбувається одне не надто популярне перетворення: українці біднішають. Цей процес набирає дедалі більших обертів, і тепер, після згаяних місяців, владі доведеться докласти неабияких зусиль, щоб не допустити скочування ділової активності та доходів населення до рівня 1990-х років. Нинішнє зубожіння українців окрім непересічної глибини має різноманітні вияви та причини, аналіз яких дає змогу зрозуміти, чого очікувати далі.
Далі: тут

Ілюстрація: newsland.com

Чого Порошенку і Яценюку  варто повчитися в Бальцеровіча


Автор: Петро Білян. Джерело: Espreso.TV
На відміну від минулих і сучасних українських урядів він не просторікував про соціальну державу, про необхідність соціального захисту всіх можливих і неможливих категорій населення, які тільки може собі вигадати Міністерство соціальної політики, а натомість рішуче розвернув Польщу до повноцінного капіталізму, з приватною власністю, з оплатою за результатом, з можливістю працювати і заробляти, ну і звичайно з ризиком банкрутства і безробіття.  Звісно, це подобалося далеко не всім
Далі: тут

Ілюстрація: mediaport.ua

Украине стоит испытать Россию  на прочность


Автори: Раджан Менон, Алєксандр Мотиль. Джерело: Los Angeles Times. Переклад:inosmi.ru
Украине нужен в первую очередь мир, если она хочет начать и провести экономические реформы, некоторые из которых могут оказаться весьма болезненными. Постоянная война за территории, на возвращение которых у Украины нет средств, и чрезмерное стремление вступить в альянс, которому не нужен военный конфликт с Россией, не имеют никакого смысла. Более того, война угрожает благосостоянию 40 миллионов украинских граждан ради исключительно риторического и в настоящий момент невыполнимого обещания освободить 5 миллионов украинцев, проживающих на территориях, оказавшихся под контролем России.
Далі: тут

Ілюстрація: ua-ekonomist.com

10 шокирующих предсказаний на  2015 год

Saxo Bank традиционно представляет экономический прогноз на будущий 2015 год. Как всегда, несколько безумных предсказаний сбываются каждый год.



Стабильность рыночной конъюнктуры дала инвесторам ложное чувство безопасности, что может привести к огромному разочарованию в 2015 году. Тем временем центробанки превратились в генералов экономической войны, в которой их самое последнее средство — агрессивная девальвация валюты — лишь экспортирует проблемы за рубеж.
Далі: тут

Ілюстрація: koketka.by

Топ-5 «Долгосидящих узников»


Джерело: diletant.ru
Норьега, правивший к тому времени около 6 лет, был переправлен в Майами, где вскоре был приговорен к 40 годам заключения за торговлю наркотиками и вымогательство. Вскоре бывший правитель заочно был осужден в Париже по обвинению в отмывании денег. В 2010 году Норьега был экстрадирован во Францию, но там он пробыл недолго. Власти Панамы добились выдачи преступника на Родину, где он был также заочно приговорен к 20 годам тюрьмы за расправы над политическими оппонентами. Сейчас Мануэлю Норьеге 80 лет.
Далі: тут

Ілюстрація: newsoboz.org

Украине нужно окончательно вырваться из когтей «Третьего Рима»


Автор: Костянтин Атоєв. Джерело: Новое время
И все-таки, какой главный урок можно извлечь из событий 1000 летней давности? Князю Владимиру удалось изменить характеристики исторической гравитации, державшей его страну в плену устаревших догм, варварства, идолопоклонства, принесения человеческих жертв, и вывести страну на новую европейскую траекторию развития. И мы должны, подобно Владимиру, использовать всю нашу решительность, волю и веру, чтобы воспользоваться открывшимся окном возможностей и навсегда вырваться из затянувшей нас в свое время воронки Третьего Рима.
Далі: тут
Ілюстрація: caricatura.ru


Сеанс массового гипноза


Автор: Вадім Зайдман. Джерело: каспаров.ru
После Гитлера немцы задавались вопросом: как они, такая культурная нация, смогли быть задурены этим австрийским ефрейтором?
Так же после Путина в России будут задаваться вопросом: как этому выходцу из дворовой питерской шпаны и КГБ удалось так промыть мозги нации, что… получился одобрямс в те самые сакральные 84% и дошло до того, что россияне стали видеть в украинцах чуть ли не первых врагов России… ну, может быть, вторых – после американцев? Но те далеко, а эти – близко, как Каин к Авелю.
Далі: тут

Ілюстрація: maryana-t.blogspot.com

Трындеть – не мешки ворочать. История Зимбабве и другие подозрительные истории


Автор: Ілья Мільштейн. Джерело: Сноб
Ну и совсем уж издевательская новость пришла непосредственно из Крыма, который совершенно ни при чем. Там для полного счастья не хватало только министра окружающей среды, водных ресурсов и климата Зимбабве Сэйвиора Касукувере, и вот он туда приехал, первый гость из дальнего зарубежья. И ладно бы приехал, как-нибудь инкогнито, но еще и выступил, поддержав исторический выбор жителей Крыма. И мало того, что поддержал, так еще выразил готовность «поделиться... опытом, накопленным... в течение 14 лет жизни под санкциями». Эту готовность он выразил, встретившись с «главой республики Крым» Аксеновым в Симферополе.
Далі: тут

Ілюстрація: gordonua.com

Навіщо Росія хоче здійснити теракт у Києві


Автор: Юрий Васильченко. Джерело: Деловая столица
Один теракт - і від толерантного і по-християнськи милосердного ставлення не залишиться і сліду. Не тому, що українці погані. Ні, вони добрі і терплячі. Просто терпець може урватися. Адже поки хтось не загравав із сепаратистами, які зазивали в Україну Путіна з його генетичним сміттям - борцями за "рускій мір", наша держава не знала ні війни, ні терактів.
Далі: тут

Ілюстрація: novostiua.net

Союз замедленного действия


Автор: Сергій Рахманін. Джерело: Зеркало недели
В чем суть предлагаемых новшеств? Во-первых, если ранее СНБОУ только рассматривал вопросы, относящиеся к сфере безопасности и обороны и подавал президенту соответствующие предложения, то теперь он уполномочен еще и принимать решения. А решения эти касаются проектов госпрограмм, доктрин, директив, указов, законов. 
В прежней редакции Совбез осуществлял текущий контроль над деятельностью органов исполнительной власти в сфере национальной безопасности и обороны. Согласно новой редакции, он должен былкоординировать и контролировать деятельность этих органов. А заодно осуществлять координацию и контроль над деятельностью исполнительных органов в сфере противодействия коррупции, обеспечения общественного порядка и борьбы с преступностью. Согласно нововведениям, аппарат Совета национальной безопасности становится юридическим лицом, а его работа осуществляется в соответствии со специальным регламентом СНБОУ, утверждаемым Указом президента. 
Далі: тут

Ілюстрація: ukr.segodnya.ua

Как Кремль пытается  перерезать желто-голубую пуповину Крыма


Автор: Павєл Казарін. Джерело: Новое время
Отныне Крым – это главное доказательство того, что Россия, независимо от цифр ВВП или темпов падения курса, – империя. Поймали зайца, распотрошили утку, разбили яйцо и спрятали иглу в Крымских горах – поди сыщи. Но духовные скрепы не отменяют мирского, а с этим самым мирским и обыденным немного сложнее.
Это ведь для Украины Крым был полуостровом – для России это очень даже остров. И как с этим островом быть, до конца непонятно. Вроде толкиеновского кольца: отказаться невозможно, носить тяжело. Но раз уж Корсунь – это Иерусалим, то надо обустраивать. Поэтому с января Крым становится зоной. Свободной и экономической. 
Далі: тут

Ілюстрація: museum-ukraine.org.ua

Хто допоможе обрати голову  Антикорупційного бюро?


Джерело: Укрінформ
Президент України Петро Порошенко призначив трьох членів конкурсної комісії Національного Антикорупційного бюро. Ними стали визнані правозахисники Рефат Чубаров, Євген Захаров та історик Ярослав Грицак.
Про це повідомляє прес-служба Глави держави.
Далі: тут
Ілюстрація: ukr-online.com


Огризки  демократії


Тут днями перший президент України Леонід Кравчук висловив думку, що в умовах війни не варто заікатися про повноту демократії. Попри моє стійке переконання, що говорити про демократію у нас – це видавати бажане за дійсне, ЛМК взагалі-то проартикулював загальний тренд настроїв постмайданної спільноти. Можливо, навіть більше спільноти, аніж влади: вона в Україні мовчки робить те, що забажає.
Ми всі полюбляємо розумувати про європейський вибір і тамтешні цінності.Так, назагал, загально і розмито. Тобто переконуємо себе й інших у тому, що європейськість для України – то природний стан, а головні сутнісні наповнення цього стану закладено ледь не у генах пересічного земляка. Коли ж справа дістається конкретики, то зясовується, що всі наші лексичні вправи є лише стрясанням повітря, не більше. Між сказаним і зробленим пролягає безмежна прірва напівпонять, напівуявлень, двозначностей і симулякрів.
У нас вже майже рік триває війна, а ми все не зважимося витиснути з себе це осоружне слово, безсоромно підмінюючи його ледь не орвелівським новоутвором АТО. У нас мали б діяти закони воєнного стану, але – далебі, - ми не здатні впоратися із виконанням мирних законів. Ми волаємо до світу про допомогу, а відтак світ дивується: кому допомагати, - казнокрадам і колаборантам, які не тільки грабують і без того злиденну державну калитку, але й заробляють, торгуючи з агресором? Причому не варто скаржитися на минулу владу, все відбувається вже за законами, ухваленими «революційною владою» під тиском, так би мовити, революційної потреби.
Стопятсот разів на день в ефірі телебачення, на сторінках газет, та, зрештою, на кухнях і в громадському транспорті дивуються головоломним зигзагам курсу гривні. У відповідь – не вельми обнадійлива мовчанка влади, аргументована красномовною поведінкою голови національного регулятора, яка, виявляється, підконтрольна лише Господу Богу, і аж ніяк не парламенту.
Стоп’ятсот разів лунають мантри про боротьбу з корупцією, а генеральний прокурор Ярема оперує лише метафорами, пояснюючи відсутність покараних волею Провидіння, і, звісно, браком доказової бази.
Стільки ж разів владу тикають носом у не надто чисті оборудки вже нинішніх клерків, а вона, знай своє, гне кадрову лінію: скандальні призначення не менш скандальних осіб стали звичною практикою, як і вибіркова люстрація невгодних (здебільшого – стрілочників).
Утім, - що влада? Варто лише поблукати нетрями інтернету, щоб переконатися – за розподіл постреволюційного пирога дуже рвучко взялися найрозмаїтіші громадські середовища. Звідки їх стільки – з царини непояснених феноменів, однак таке враження, що направду усе шумовиння, що громадилося упродовж двадцяти п’яти років незалежності серед низів, врешті вийшло на поверхню. Розбірки між ними, свари і компромати – ще брудніші, аніж у владних коридорах, бо для «еліти» вони звичні, вони -  неодмінний атрибут, а от серед «діячів»-активістів раз-у-раз зустрічаєш якщо не колишнього колегу, то принаймні знайомого. Причому демократія у таких сутичках, зазвичай, завершується патетичним: «Я на Майдані стояв, а ти...».
Певна річ, колись вся ота мишача вовтузня зійде на пси, завершиться закономірним фіналом. Як завше, після зміни режимів чи просто ротації  вищих посадовців, суспільство вгамується, пропустивши на хлібні посади найнахабніших і найпроворніших. І знову – не найрозумніших і не найобдарованіших. Перші, схоже, чудово розуміють релятивізм непевного чиновницького «щастя», другі – цілком самодостатні, аби заробляти на хліб, не бруднячись політикою.
Розумію і тих, й інших. Тільки не можу втямити, де ж прогрес? І, зрештою, де демократія?

Ігор Гулик. Ілюстрація:  caricatura.ru