середу, 31 грудня 2014 р.

Путин решил, что делать с Украиной

Автор: Ігорь Степанов. Джерело: Обозреватель
Решение оглашено такое. Создать ситуацию, при которой возвращать все захваченное будет некому. То есть: устроить парад суверенитетов, при котором не просто пройдет децентрализация, а раскрутить процессы раскола, закреплением на местных уровнях феодалов и разного рода сепаратистов, содействии созданию ими своих парамилитарных формирований, формировать прямые экономические интересы бояр в сотрудничестве с российским бизнесом.
Далі: тут

Ілюстрація: slovoidilo.ua

США сняли запрет на экспорт американской нефти

Джерело: Руфабула
Бюро промышленности и безопасности США (BIS), которое занимается экспортным контролем, заявила, что выдала соответствующие разрешения нескольким компаниям на продажу нефти. Ранее соответствующие заявки подавали более 20-ти фирм. Бюро также опубликовало инструкцию, в которой изложены некоторые правила нефтяного экспорта.
Далі: тут

Ілюстрація: korabley.net

На зламі епох

Автор: Любов Чуб. Джерело: Українська правда
...ще на початку 90-тих років минулого століття українець Микола Чмихов виступив із теорією, згідно з якою природні і суспільні струси на Землі спричинюються космічними явищами, зокрема кризами у взаємному розташуванні планет Сонячної системи.
Далі: тут

Ілюстрація: pravoslavie.ru

14 самых ярких цитат

В уходящем 2014 году события в Украине и украинско-российские отношения стали самыми комментируемыми среди как отечественного, так и мирового политикума

Джерело: Новое время
"Я готов вместе с вами тут стать и говорить: Россия, убирайся из Украины", - сказал министр. Он также подхватил выкрикнутый митингующими нецензурый лозунг-речевку, посвященную президенту РФ: "Путин – х**ло!"
Далі: тут
Ілюстрація: Новое время

Новий рік із Павічем

Як би того комусь не хотілося, і навпаки, якби жагуче хтось того прагнув, все ж 2014-й залишився за межею історії. Мусимо з цим миритися або ж тішитися, бо, зрештою, як пише Мілорад Павіч у романі-клепсидрі «Внутрішній бік вітру», у світі є «два різних ритми життя, два різних биття пульсу крові або соків у рослинах, два різновиди істот, загнаних у рамки одних і тих же днів та ночей, які однаково тривають для всіх, – але одним їх бракує, а іншим дістається з надлишком…».
Павіч дивний не тільки своїм світобаченням, воно, видається, втілюється у форму його писань, де, звідки не почни, одна половина, мов у піщаному годинникові, плавно перетікає в іншу. Я міркую, що приблизно так з року у рік скапує наше життя, і схоже до «Вітру…» чи «Хозарського словника», його можна перечитувати, як завгодно, з якої сторінки не почни, все рівно дійдеш до суті, до сокровенного, прихованого від чужих очей, доволі часто недоброзичливих і ревнивих.
Я не схильний сьогодні акцентувати на знакових подіях збіглого року: оцінки, мабуть, залишмо майбутньому. Так буде, принаймні, розважливіше і об’єктивніше. Либонь, є сенс поговорити про те, чого наразі не сталося, чого не втілили, хоча воно нам дуже пекло. Одразу ж зауважу, що нереалізовані бажання аж ніяк не означають трагедії, навпаки, вони свідчать, по-перше, про досвід, а, по-друге, про те, що маємо, попри все, мрії, а, отже, сенс цього життя.
Здебільшого, українці не стали заможнішими, попри всі ритуальні заклинання своїх провідників, не важливо, до якого табору ці оракули належать. Однак, цим мають перейматися, насамперед, обіцяльники, оскільки ніхто й ніколи більше їм не йнятиме віри, а відтак наступного року їм доведеться некомфортно жити, хоч і у затишних кабінетах, однак, на валізах.
Ми не стали відкритішими, хоча декларуємо себе за європейську націю. Хоча спробуй-но бути «прозорим» і відвертим у середовищі, яке має стійкий стереотип страху. Страху перед невідомим завтра, перед найдрібнішим чиновником, перед заздрістю сусіда і підлістю конкурента. Та знову ж таки, упродовж року ми переконалися, що не всі вовки є такими страшними, як їх малюють, не кожен владоможець є всесильним та вічним на своїй посаді, а заздрісний сусід перестає потерпати від свого недоброго почуття, щойно береться за якусь свою справу.
Ми не тупцювали на місці, хоча наш поступ радше скидався на біг по колу та ще й з розмаїтими перепонами – у кожного своїми. У того ж таки Павіча герой своїми мандрівками теж описує коло, але воно – символічне, воно сакральне, життєстверджуюче і сповнене прихованих сенсів.
Зате, на позір, ми перебуваємо у добрій фізичній формі, хоча, знову ж таки, від безглуздого кружляння знайомими маршрутами моральний наш стан бажає кращого. Наснажені досвідом, матимемо час, аби уникати битих стежок.
Наївно сподіватися, що всі наші негаразди залишаться у 2014-му. Ще наївніше вважати, що новорічної ночі сталося диво, і ми прокинулися у казковій країні без турбот і жалів. Однак, гляньмо, скільки їх, житейських проблем і глобальних бід відійшло з попередніми роками, гідно оцінімо те, що маємо, і що ще належить здобути. Час працює все-таки на нас, і м’яч все ж на нашому полі. Нам вирішувати, яким буде 2015
-й.
Хай щастить!
Ігор Гулик. Ілюстрація: marinashtefuca.eto-ya.com

З Новим, 2015-м роком!


Олег Скрипка та Ле Гранд Оркестр "Щедрик" (мультфільм)

Большой конфликт

Кто способствует опасному росту напряженности в отношениях между Западом и Россией

Автор: Дмітрій Трєнін. Джерело: The National Interest. Переклад: inosmi.ru
Выход России из сложившегося после холодной войны порядка оказался шоком. Урок наполеоновских войн относительно необходимости интеграции бывшего противника — он был забыт после Первой мировой войны, что привело к ужасным последствиям, но был учтен после Второй мировой войны — теперь вновь забыт. Мальта стала уже историей, но Ялта — место проведения Крымской конференции и часть Украины после развала Советского союза — сегодня, после реинтеграции с Россией, является символом нового раздора
Далі: тут

Ілюстрація: ipress.ua

Нещасливий Новий рік Путіна

У 2015-му його режиму прийде кінець

Автор: Метью Камінскі. Джерело: The Wall Street Journal. Переклад: dt.ua
До Путіна, як вважає автор статті, застосовні слова князя Долгорукова про Наполеона в "Війні і світі": "Відступ огидно всій його метод ведення війни". "Путін "ніколи не прагнув до підлещуванню, деескалації або компромісу, до використання якого-небудь рішень, які пропонували деякі європейські лідери або чиновники Білого дому. Їм слід задуматися, як скоріше довести його до його Ватерлоо", - йдеться в статті.
Далі: тут

Ілюстрація: tsn.ua

Год прощания с иллюзиями



Автор: Олеся Яхно. Джерело: Українська правда
2014-й, среди прочего, стал годом прощания с иллюзиями и самоопределения в рамке "друг-враг", "фронт-тыл", "победа-поражение", "война-мир", "патриоты-предатели", "Запад-Восток", "страна-территория" и т.д. Главный итог – военной агрессией Кремлю не удалось/не удастся развалить Украину.
В 2015-ом этот процесс прощания с иллюзиями будет продолжаться
Далі: тут

Ілюстрація: replika.com.ua

Топ-5 старейших газет



Джерело: Дилетант
На протяжении нескольких веков газеты оставались одним из основных средств информирования населения о событиях в том или ином государстве. Сегодня общим местом стали разговоры о скорой гибели печатной прессы, как разновидности медиа. Между тем, для Средневековья и Нового времени газеты были таким же технологическим новшеством, как интернет — для XX века. «Дилетант» нашел пять самых возрастных и примечательных газет.
Далі: тут

Ілюстрація: Дилетант

Стіна існувала завжди

Автор: Юрій Винничук. Джерело: ТСН
твердження про якусь міфічну історичну дружбу в давнину цілковито безпідставні, бо ворогування росіян і українців має уже свої давні й незаперечні традиції: "К сожалению, я должен заключить описание о нравственности малороссиян неприятной чертой, я должен, наконец, сказать о ненависти их к Великороссиянам… Ибо часто услышишь их говорящих: Добрый человек, да москаль", – писав А. Левшин в журналі "Украинский вестник" у 1816 р. І додавав, що в Україні матері лякають дітей словом "москаль".
Далі: тут

Ілюстрація: coollib.net

Астрологи віщують Порошенку і Яценюку процвітання, а Путіну – хвороби

Джерело: ТСН
Найбільші випробування для українців закінчаться разом із зимою. Більшого горя, ніж у 2014 зірки Україні вже не приготують, у цьому переконані усі опитані ТСН астрологи. Хоча радіти зарано. "У 2015 році варто чекати прориву, це буде рік тривалої боротьби", - каже астролог.
Далі: тут

Ілюстрація: amorez.com

Пропаганда Кремля у 2014 році

Нісенітниці і великі плани

Джерело: Радіо Свобода
2014-й був роком, коли засоби російської пропаганди різко активізувалися за межами Росії. Якщо всередині країни Кремль намагається переконати вже захоплену аудиторію, то за кордоном він ставить перед собою завдання заплутати людей.
Далі: тут

Ілюстрація: ipress.ua

Чи є підстава для надії?



Автор: Любомир Гузар. Джерело: Українська правда
Відразу після Першої світової війни, яка для Німеччини закінчилася великим програшем, у тій країні з’явився сатиричний вірш "Якби ми були виграли війну". У цьому вірші перечислено різні обставини, які б стали обов’язковими для всього населення. Та і не тільки для населення: наприкінці є такий рядок: "Бог мусів би діяти як німецький генерал". Вірш закінчується словами: "Якби ми були виграли війну − на щастя, ми її не виграли".
У процитованому рядку про роль Бога − гірка правда. На жаль, часто ті, хто в молитві звертається до Бога, хочуть, щоб Всевишній виконував їхню волю і діяв так, як вони вважають найбільш корисним для свого народу.
Далі: тут

Ілюстрація: ugcc.sebastopol.ua

Рік погаслих зірок

Топ-12 українських артистів, які розважали країну-агресора



Джерело: 24tv.ua
Війна на сході нашої країни лише за офіційними даними забрала близько півтори тисячі життів українських героїв. Однак навіть це не заважає деяким діячам культури заробляти гроші і нагороди на сценах країни-агресора.
Ставлення до таких зірок - неоднозначне. Дехто переконує, що діячі культури співають не для того, хто затіяв цю війну, і не на користь війни, а просто для своїх російських слухачів, які ні вчому не винні. Однак для великої частини українців такі "зірки" остаточно погасли.
Про те, як українські артисти у 2014-му розважали публіку країни-загарбника — далі в нашому огляді.
Далі: тут

Ілюстрація: volynnews.com

15 років по тому

Як Єльцин передав владу Путіну (відео)

Відео: YouTube

Американский канал CNN прекращает вещание в России

Джерело: Эхо Москвы
Ранее вещание в России из-за новых законодательных ограничений прекратили радиостанции «Свобода», «Голос Америки», «Международное французское радио», «Русская служба "Би-Би-Си"» и «Немецкая волна».
Далі: тут

Ілюстрація: zn.ua

Цирк с конями

Автор: Андрєй Скляров. Джерело: Руфабула
Когда Навальный вчера объявил, что его не остановит срок для его брата, многие воодушевились. Когда был назначен сбор на Манежке, за полдня набравший 10 тысяч человек на фейсбуке, народ приготовился. А когда Навальный выложил селфи с полным решимости текстом, так в среде уже собравшихся на площади просто воцарилась эйфория. Ровно на 20 минут. И на этом протест был окончен, началось то, для чего Манеж и площадь рядом с ним предназначались — цирк с конями.
Далі: тут

Ілюстрація: Руфабула

"Российская агрессия уже бессмысленна"

Лидер группы "Вопли Видоплясова" Олег Скрипка – об украинских итогах года 

Автор: Марк Крутов. Джерело: Радио Свобода
Сейчас, я так понял, прямая агрессия российская уже бессмысленна, потому что, ну, не получается. За несколько месяцев у них не получается донецкий аэропорт взять, не говоря уже о других территориях. Мне кажется, наступления уже не будет. Нынешняя вялотекущая ситуация будет сохраняться еще год-два. А потом, я надеюсь, экономика в Украине восстановится и жителям оккупированных территорий будет очевидно, что они живут в разрухе, а Украина нормально развивается. Сейчас, когда люди из зоны АТО приезжают в Киев, они видят, что экономика работает, люди в магазинах покупают новогодние подарки – а у них разруха. Очень многие понимают, что они сделали неправильный выбор.
Далі: тут

Ілюстрація: joinfo.ua

Від лєнінізму до «лєнінопаду»



Автор: Павло Подобєд. Джерело: Радіо Свобода
Для більшості українців ленінопад розпочався 8 грудня 2013 року з падінням Володимира Ульянова на Бесарабській площі столиці. Однак те, що народ охрестив «ленінопадом» – лише верхівка айсберга.
Монумент Леніну – один з чисельних політичних маркерів, яким радянська імперія окреслювала свої володіння. З розширенням кордонів розширялась і «географія ленінів». Головний пам’ятник СРСР був піднесений комуністами до рівня релігійного символу – станом на 1990 рік в Українській РСР діючих православних храмів було в рази менше за кількість пам’ятників В.І. Леніну. Ілліч був всюди: в містах, містечках, селах, на заводах, в школах і у військових частинах. Лише три районних центри України ніколи не мали власного Ульянова: Стара Вижівка (Волинської області), Іршава (Закарпатської області) та Шумськ (Тернопільської області). Навряд ідеологи ленінізму могли уявити, що не за горами той час, коли у масовому вжитку з’явиться ще одне слово з коренем «ленін» – слово «ленінопад».
Далі: тут

Ілюстрація: Повалення пам'яника Лєніну у Харкові 28 вересня 2014 року. Фото з приватного архіву

Путін вирішив не вітати Порошенка з Новим роком

Президент Росії Володимир Путін привітав глав держав та урядів з прийдешнім Новим роком. Зокрема, він надіслав привітання президентам США, Білорусі, Казахстану та канцлеру Німеччини.
Згідно з інформацією, оприлюдненою на сайті Кремля, президента України Петра Порошенка в цьому списку немає.
Далі: тут

Ілюстрація: lb.ua

14 политических "закрытий" 2014-го



Джерело: Новое время
2014 год имеет все шансы войти в историю страны как самый насыщенный политическими событиями временной отрезок – так много на нем сконцентрировалось откровенных и стремительных взлетов и позорных непредсказуемых падений. Редакция НВ решила вспомнить все политические неудачи и откровенные провалы уходящего года.
Далі: тут

Ілюстрація: politikum.in.ua

Приехали



Автор: Гарі Каспаров. Джерело: каспаров.ru
Однако при всей очевидности сложившейся ситуации "прогрессивная либеральная общественность" до последнего пытается избегать адекватной оценки происходящего: либеральные экономисты продолжают обслуживать режим и активно участвуют в обсуждении путей по преодолению кризиса, статусные правозащитники без всяких угрызений совести продолжают получать в Кремле государственные гранты, а "эхо" российского либерализма пытается удалить из оппозиционного дискурса определение "фашистский" применительно к путинскому режиму.
Далі: тут

Ілюстрація: censoru.net

Дорога морального компромисса

Автор: Остап Кармоді. Джерело: inliberty.ru
Сейчас, когда подводят его итоги, часто приходится читать о развороте, который совершила Россия. О том, что в 2014-м она выбрала неверную дорогу, ведущую прямо в пропасть. Это, конечно, не так. Не в том, к сожалению, смысле, что эта дорога ведет куда-то еще, — направление как раз указано верно. Неправда то, что Россия выбрала эту дорогу в 2014 году. На самом деле мы идем по ней уже 21 год, никуда не сворачивая. И даже не просто идем — мы ее мостим, мостим своими маленькими моральными компромиссами.
Далі: тут
Ілюстрація: vk.com

Украинские телефонные террористы "заминировали" 26 городов России

В Москве были вынуждены эвакуировать Ленинградский вокзал 

Автор: Остап Жуков. Джерело: Московский комсомолец
В среду 31 декабря стало известно, что количество российских городов, в которые накануне поступали анонимные звонки о минировании местных железнодорожных вокзалов, по уточненным данным, достигло почти 30.
«По уточненным данным, звонки о минировании вокзалов поступили в 26 городов», — сказал источник.
Далі: тут

Ілюстрація: dnepr.comments.ua

Самые сомнительные «научные» утверждения 2014 года

Автор: Дін Барнетт. Джерело: The Guardian. Переклад: inosmi.ru

В 2014 году было много важных научных сообщений: некоторые хорошие, а некоторые не очень. Но если выйти за рамки официальных научных каналов, появляются довольно странные вещи. Средства массовой информации уделяли внимание многим сомнительным, сюрреалистическим и откровенно невероятным научным утверждениям, которые появлялись под видом новостей из области политики, техники, экономики и так далее. То есть, из всего того, что не является наукой.
Далі: тут

Ілюстрація: doctorbykov.livejournal.com

Он опять сделал это 

Автор: Віктор Шендеровіч. Джерело: Ежедневный журнал
Вспоминать в связи с сегодняшним приговором Замоскворецкого суда фамилию судьи — все равно, что вспоминать фамилии судей в процессе по поджогу Рейхстага.
Олега Навального отправил на зону — Путин.
Это — очередное публичное признание в собственной нелегитимности: инструментарий прямо указывает на профессию!
Политики побеждают других политиков в честной равной борьбе. А заложников берут — бандиты.
Бандит полагает, что заложник даст ему широту маневра, возможность для давления.
Даст, но ненадолго.
Зато он навсегда закрепляет за бандитом статус бандита.
Далі: тут

Ілюстрація:  Артем Коротаев/ТАСС

15 лет путинщины: ретроспектива 

Автор: Ярослав Бутаков. Джерело: Руфабула
В последние месяцы эпохальные выступления первого лица сыплются просто серией. Обращает на себя внимание то, что каждое такое выступление строится как пафосное и судьбоносное, но при этом лишено не только адекватных ответов на вызовы современности (действительно, с каждым провалом его политики становящихся всё более серьёзными), но и бессодержательно по существу. Это уж наёмные людишки выискивают перлы «государственной мудрости» в той куче слов, которая обрушивается в этих речах и пресс-конференциях, — им за то и платят. Но печально будущее страны, интересы которой приносятся в жертву позиционированию его первого лица. Впрочем, неточно. Печально её настоящее, вследствие чего будущего может уже и не наступить.
Далі: тут

Ілюстрація: Руфабула

От Майдана до Манежки 

Автор: Віталій Портников. Джерело: Грані.ru
...То, что 2014 год начался с Майдана, а заканчивается Манежкой, внушает надежду на будущее. Будущее, в котором окажутся свободны обе наши страны. Будущее, в котором мы больше не будем врагами, а станем доброжелательными соседями. Будущее, в котором украинскому туристу будут рады в Москве, Петербурге и Сочи, а российскому гостю - в Киеве, Львове и Севастополе. Ведь приезжать в гости лучше, чем ездить на танках. 
Далі: тут

Ілюстрація: bessarabiainform.com

Страхи і надії 2015 

Автор: Яцек Жаковскі. Джерело: Gazeta Wyborcza. Переклад: zbruc
Через те все ми тужимо за "старими добрими часами". Сироти неолібералізму снують візії неонеоліберального ладу, обіцяючи подолати неоліберальні катастрофи ескалацією їх причин. Наприклад, вирішення проблеми нерівності, зв'язаних із непрестижною працею, –унепрестижненням цілого ринку праці. Сироти СРСР пробують відтворити його могутність і впливи, повертаючись до рішень, які були причиною його занепаду, – великих мілітарних видатків, військових інтервенцій, авторитаризму, керівництвом всім з Кремля і т.п. Так є всюди, куди не глянь. Хмари мрій про повернення старого заслоняють нам зірки нового.
Далі: тут

Ілюстрація: zbruc

Ірині та Анні

Лист 

Автор: Олена Стяжкіна. Джерело: Український тиждень
Бо всі вони, найманці, втікатимуть, а впіймані – розмазуватимуть шмарклі по обличчю й ридатимуть, мовляв, їх обманули. Присягатимуться мамою, ненародженими дітьми, орденами, купленими в сувенірній лавці, що ніколи не хотіли, просто таке життя. Воно і змусило.
Їх, тих клятих убивць, насправді давно не існує. Вони мертві. І певними частинами тіла чи голови відчувають свою штучність та відсутність. Їх можна почути, але тільки тому, що смерть завжди звучить однаково. Уся їхня гра полягає не в тому, щоб вибратися з нетрів неіснування. Вона в тому, щоб забрати із собою якомога більше інших, добрих, хороших, відважних. Усіляке живе для них вирок. Тобто живому й не бути.
Далі: тут

Ілюстрація: life.pravda.com.ua

Собственная ловушка Владимира Путина 

Американские эксперты о будущем Владимира Путина и об отношениях России и США в 2015 году 

Автор: Юрій Жигалкін. Джерело: Радио Свобода
Сохранение режима санкций и дальнейшие трения – этими тенденциями будут определяться американо-российские отношения в будущем году, предсказывают американские наблюдатели. Но остаются открытыми вопросы, как далеко может зайти Вашингтон в поддержке Киева и насколько эффективными окажутся санкции.
Далі: тут

Ілюстрація: joinfo.ua

Ляпи року 

Публічні залицяння Путіна, відсутність геїв у Сочі, підготовка киян «до землі» 

Джерело: Радіо Свобода
Року, що минає, не забракло трагічних подій, але були і веселі моменти, коли публічні особи допускали смішні обмовки, потрапляли в халепу, ставали посміховиськом випадково або ж через власне невігластво. 
Далі: тут

Ілюстрація: politikus.ru

ТОП-7 найбільших перемог  українських спортсменів у 2014 році 

Автор: Ірина Голінько. Джерело: Espreso.TV
Рік, який добігає кінця, приніс українському спорту не лише розчарування, пов'язані з масовою зміною громадянства нашими атлетами, а й миті дійсно великих перемог
Далі: тут

Ілюстрація: Espreso.TV

Кілька десятків росіян усю  ніч простояли на Манежці, а вранці їх затримали 


Джерело: ТСН

Декілька десятків росіян після розгону акції протесту на Манежній площі вирішили залишитися в центрі російської столиці на ніч. Однак під ранок їх таки затримали омонівці. Після розгону Манежки демонстранти всю ніч пробули у "ялинковій кулі", яка у Твітері вже отримала власний хештег #шар. Попри 20-градусний мороз, активісти протягом ночі агітували росіян виходити на вулиці. Як вранці у своємі Твітері написала учасниця групи Pussy Riot Марія Альохіна, було затримано більше двадцяти активістів, включаючи її саму. За її словами, в активістів також відібрали документи.
Далі: тут

Ілюстрація: @MashaAlekhina