пʼятницю, 8 січня 2016 р.

Зряча Феміда

Щойно вони успішно „закриють” чергову справу на свій, тільки їм зрозумілий лад, – їхні імена стануть знаними усім. І не тому, що «судова реформа», не тому, що певні особи у владі зопалу пропонують вигнати на вулицю усіх жреців Феміди (буцім на завтра матимемо геть нову якість судочинства)

Якщо рішенням суду випускають невиправних, зухвалих злочинців, якщо, протупцювавши півтора години в очікуванні початку розгляду справи, у якій ви фігуруєте як свідок, і повернувшись до праці, ви дізнаєтеся, що „його честь” оштрафувала вас... за неповагу до суду, – значить, ви живете у нинішній Україні з її ілюзією правосуддя.
Ця ілюзія живиться високими та гучними фразами про демократію, ці філіппіки лунають з високих трибун і з екранів телевізорів, причому, абсолютно без примусу, без цензури і без перспективи сибірських таборів. Суспільність дійшла негласного консенсусу, за якого, без втручання орвелівського „міністерства правди”, самозрозумілими є аксіоми на кшталт: „свобода – це рабство”. Українці навчилися бездумно промовляти на адресу судді „Ваша честь”, однак, виходячи із зазначених оксюморонів, це шанобливе звернення слід читати з точністю до навпаки: „Ваша ницість”.
Арсенал мотиваційних чинників вершителів кривосуддя вже давно обмежується матеріальним світом. Поняття честі, совісті або принаймні справедливості кинуто на маргінес, як і нас з вами, – потенційних шукачів правди серед юдолі брехні. Ви можете бути журналістом, видатним істориком, вправним хірургом, володарем дум молодих, – однак перед судом, зацикленим лише на наживі і дрібному мстивому інстинкті, націленому на всіх „сірих”, ви станете цапом-відбувайлом „йогочесної” сваволі. Міркую, що, захоплені поривом до свободи, ми прогавили момент, коли у надрах загалу зародилася особлива каста недоторканих і чванькуватих вершителів доль – тих, хто одягнувши суддівські мантії, кидають виклик не лише законові, але й правові на існування усіх решти.
Я сьогодні зумисне не називаю прізвищ і посад. Не тому, що є певна осторога привернути їхню пильну увагу, – народ і без того знає своїх „героїв”. Справа полягає у тому, що процес деградації „третьої влади” зайшов надто далеко, аж так далеко, що вимагає не персоніфікацій, а радикального очищення судової системи. Персоніфікація – це банальне висмикування крайніх з непохитних лав корумпованої мафії, найуспішнішим вислідом якого може стати лише „здача” нещасливця під супровід звичного: „Він паплюжить честь мундира”.
Але анонімність „героїв” мого нинішнього нотатника – тимчасова. Щойно з їхніх уст пролунає черговий неправий вердикт, щойно вони успішно „закриють” чергову справу на свій, тільки їм зрозумілий лад, – їхні імена стануть знаними усім. І не тому, що «судова реформа», не тому, що певні особи у владі зопалу пропонують вигнати на вулицю усіх жерців Феміди (буцім на завтра матимемо геть нову якість судочинства). Просто надто багато шани для тих, хто вважає, що Феміда від нині зряча, а всі довкола – сліпі.

Ігор Гулик.Ілюстрація: Юрій Мухін