пʼятницю, 15 травня 2015 р.

Шарм деструкції

Цьогоріч, вочевидь, матимемо справу з деструкцією у царині саме соціальній


Якось я спробував викласти свої погляди на те, як вітчизняний політикум, можливо, сам того не підозрюючи, заперечуючи власні декларації і публічно про артикульовані наміри, використовує форсмажор для власних, іноді хвилевих цілей. Однак деструкція, взаємопоборювання, не бажання прислухатися до, можливо, й конструктивних ідей опонента притаманні не тільки для трактувань подій і явищ, але й для тієї царини, яку умовно можна назвати ідеологічною складовою партійних середовищ. Умовність тут, як на мене, є цілком виправданою, оскільки у документах, зафіксованих головними політичними гравцями на українському кону у вигляді програм, ви не зауважите суттєвих відмінностей: соціальні декларації засвідчують полівіння не тільки найзнаковіших осіб, але й їхнього електорату; тези про національний інтерес чи поступ нерідко зводяться до банального переліку гасел; зовнішньополітичні вектори окреслені, зазвичай, загально, причому з явними реверансами у бік «стратегічних партнерів».
Цьогоріч, вочевидь, матимемо справу з деструкцією у царині саме соціальній. Згадане вже полівіння спільноти перетворило українські партії на підвиди соціал-демократії, не залежно від того, як вони самі позиціонують себе, намагаючись відрізнятися від опонентів. Стартовим пострілом для соціальної деструкції стали, закономірно, реформи, які урядові речники і іміджмейкери з Банкової поквапилися донести до чи не кожного освіченого українця. Але ці панове, зазвичай, лише світять карти. І ось у середовищах невизначеної опозиції, зокрема «Батьківщині» та «Самопомочі», розпочалася справжня аукціонна гра деструкції: хто більше?
Шкідливість таких критиканських перегонів полягає у тому, що, по-перше, вони підкріплені доволі сумнівними аргументами з не менш сумнівних уст; по-друге, у випадку з астрономічними як для українських реалій стрибками тарифів, що їх декларує так звана «реформа», одразу ж постає запитання про колотнечу довкола скасування пільг. І, по-третє, найдеструктивніше: гучні обіцянки лише розхолоджують активну частину спільноти, плекають у її мізках дещо призабуту ідею совка про обов’язкових патерналізм держави, провокують її на апатію, а згодом, коли надії на світле майбутнє виявляться банальною брехнею, на протест і знову ж таки деструкцію. Що більше,  взявшись за калькулятор, пересічний обиватель, якщо йому не забракне терпцю, цілком самостійно може з’ясувати для себе і розповісти сусідові справжню ціну захмарних перспектив. Можливо, взявши до уваги галопуючу інфляцію і чергові ноу-хау фіскалів, а, можливо, просто порахувавши вартість передвиборчих шоу, влаштованих політиками на своїх з’їздах…
Складається враження, що вітчизняним елітам припала до смаку забава у «доброго» і «злого» поліцейських, і єдина проблема, яка не дає їм спати  – це те, як поділити ці ролі між собою. Звична градація – на владу і опозицію – з природно притаманними їм ознаками (влада – зла; опозиція – хороша) вже не підходить. Свідчення цьому – присутність «опозиціонерів» у коаліції, вони, по суті, всі - партії влади. Можливо, час на Олімпі ще не дає підстав для цілком категоричних оцінок, але, судячи з рейтингів президентської та премєрської сил, володіння майже усіма повноваженнями не надто додало їм симпатиків.     
Нездатність надійно зафіксувати за собою статус «доброго» чи «злого» викликав до життя потребу хаотичної зміни ролей. А хаос, однак, не є конструктивним елементом, тим паче, що він просто таки злить загал своєю невизначеністю і не прогнозованістю. Ігри патріотів, а новітнє диспонування усіх політичних сил не дає підстав вважати якусь з них «патріотичнішою», а якусь «манкуртською», – ці грища є первинно деструктивними, грою заради гри, азарту, апломбу, не більше.
Безвихідь ситуації, у яку потрапила спільнота, і яку вона уповні усвідомить лише згодом, цілковито переконавшись у фактичній відсутності змін «на горі», штовхатиме країну у смугу перманентних виборів, так званих «коротких парламентів». Допоки політики не знайдуть точок дотику своїх інтересів, або ж допоки виборець не зможе самостійно визначатися зі своїми уподобаннями.

Ігор Гулик. Ілюстрація: texty.org.ua