неділю, 10 січня 2021 р.

Велюровий Буковель

Якщо Владімір Путін і мріяв колись про Україну як про failed state з усіна наслідками і зиском для Росії-агресора, то він наочно переконався у небезпідставності своєї маячні. 

Соціальні мережі, телевізійні екрани рясніли світлинами Зеленського-Голобородька на відпочинку у Боковелі – гірськолижному курорті у Карпатах, одним із власників якого є любий друг олігарха Ігоря Коломойського Олександр Шевченко. А ще, - неймовірними заторами автомобілів на під'їздах до цієї відпочинкової мекки, у яких, як стверджують "потерпілі", доводилося вистоювати по 2-3 години.

Усе б нічого, якби акурат того ж таки дня, коли "свій хлопець" з 95-го Кварталу і за сумісництвом – чинний президент – селфився з народом на схилах Буковелю, його кишеньковий уряд не запровадив в країні локдаун через пандемію COVID-19. Несосвітенні обмеження і драконівські штрафи для "малого бізнесу", м'яко кажучи, дивна вибірковість у списку дозволів та заборон, плутаність "голубих злодюжок" у поясненнях правил локдауну не тільки роздратували більшість громадян, але й, зрештою, як це часто буває, стали причиною гомеричного сміху над недолугістю, невіглаством та неприхованим глупством чинного режиму.

Я не знаю, чого було більше у масовій буковельській фотосесії Зеленського: популістського бажання сподобатися своєму розчарованому виборцю, екстравагантного позерства, прагнення загладити мутну історію з минулорічним утаємниченим і окутаним брехнею відпочинком в Омані чи намагання перевести суспільну увагу з болючих і неуникних соціальних проблем. Але про одне можу сказати достеменно: Зеленський і його свита,  вже не криючись від сторонніх очей, прямо у вічі заскоченому хамством і "бєспрєдєлом" влади обивателю, розповідають про те, що саме вони, а не хто інший, є господарями цієї країни, властителями доль її мешканців, всесильними і безкарними. Їхнім принципом є давнє гасло, яке приписують то італійському диктаторові Беніто Муссоліні, то іспанському каудільо Ауґусто Франко. Однак насправді воно належить Беніто Хуаресу, мексиканському президентові-карлику (був зростом 135 сантиметрів), який наприкінці ХІХ століття заявив: "Моїм товаришам будуть амністії, для моїх ворогів – уся сила закону". І від цього латиноамериканського сліду, погодьтеся, мешканцеві сучасної європейської країни стає не по собі, особливо з огляду на те, які режими і лідери є нині при владі, скажімо, у Венесуелі.

Генеза свавілля "зеленої мафії" є направду карколомною. Ще не минуло й року від першого "карантинного зашквару" за участю "слуги" Миколи Тищенка. Тоді, під час першого жорсткого карантину, коли пересічним українцям доводилося діставатися на роботу з "аусвайсами", які підтверджували справжність їхніх намірів, а поліція масового штрафувала неслухняних без масок у парках (!), однопартійці Тищенка таємно розважалися у фешенебельному київському ресторані "Велюр". Тоді сам Давид Арахамія (на той час голова монобільшості) обіцяв суворо покарати "партайгеноссе". А тодішній заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко навіть натякнув пресі про "жорстку розмову" президента із Тищенком. Але… У липні 2020-го заклад і його власник стали "рецидивістами", глумливо, - з огляду на тотальну заборону працювати схожим "точкам" уночі, - розмістивши оголошення в Instagram: "Місто засинає, але не "Велюр". Чекаємо на Вас до 6-ї ранку". Тобто, плювати їм на заборони, фракційні нагінки і навіть на "обурення Зе!".

Чинний локдаун обіцяє перетворити всю країну на такий собі "Велюр". Зеленський вже наочно продемонстрував це у Буковелі. Є навіть підозра, що гірськолижні курорти не потрапили до локдаунного списку лише через бажання першої особи держави заселфитися на тлі Карпатських схилів.

Але, окрім підозр, є цілком конкретні речі, які, за принципом доміно, починають загрожувати країні хаосом і некерованістю. На закарпатському курорті Красія група зі півсотні молодиків минулих вихідних нападала на персонал та гостей, вимагаючи безкоштовних спусків для місцевих, як це було раніше. Дрібний трафунок, але він свідчить про те, що "вірус" вседозволеності влади здатен миттєво інфікувати маси, особливо тих, хто досі вірить Зеленському-"своєму хлопцеві".

А що казати про владу на місцях, яка під час Різдвяних свят дбала не про виконання безґлуздих розпоряджень уряду і лицемірних закликів самого Зе! "поберегти себе", а, радше, про власні рейтинги і про інтереси наближених місцевих "князьків"-годувальників. У Тернополі гучно заявили про те, що локдаун не запроваджуватимуть, так і вчинили. Варто було потрапити у центр Львова, аби переконатися – про заборони та обмеження не чув ніхто: ні на Різдвяному ярмарку, ні на площі Ринок, ні на міській ковзанці…

І це не просто вияв безвідповідальності чи зажерливості влади. Це – перші симптоми значно серйознішої недуги, які дадуться чути вже незабаром. На тлі тарифного геноциду, як снігова лавина, наростатимуть спонтанні протести тепер по-справжньому зубожілих. Тисячі ще вчора лояльних громадян, викинутих локдауном з власних маленьких бізнесів, у свою чергу, викинуть на вулицю десятки тисяч своїх працівників. Влада, можливо, й надалі годуватиме наївних припудреною коронавірусною статистикою, однак правда полягатиме у тому, що все менше у цій країні зможуть фізично заплатити за тести (навіть коли відчують себе недужими).

Правлячий клас рятуватиме себе по-своєму, - у клініці президентського друга Пальчевського, контрабандною ізраїльською вакциною по 2,5-3 тис євро за одне щеплення. А уряд і Зеленський, розікравши кошти з "ковідного фонду", надалі клянчитимуть безкоштовну вакцину у сумнівних міжнародних фондів, які збирають крихти зі столу багатих країн, аби допомогти "банановим республікам".

Велюровий Буковель у масштабах всієї країни завершиться катастрофою. Дав би Бог, щоб все обійшлося крахом популістського Кварталу і його "лідера". Але є відчуття, що наслідки будуть значно страшнішими.

Ілюстрація: Юрій Журавель

Підписуйтеся на мій Telegram-канал