неділя, 5 квітня 2015 р.

Множинність сумління

„Подвійні” громадяни – це цілком природна реакція на непевність ситуації в країні


„Подвійні” громадяни, про присутність яких українська влада починає розмову час від часу, -- не що інше, як симптоматичне утілення одразу кількох проблем. Нині офіційно ніхто не квапиться до такої дискусії, однак десь на маргінесі зринають пропозиції на кшталт того, щоб запідозрених у сепаратизмі позбавляти громадянства взагалі.
Але до масштабніших проблем. Перша з них, -- подвійність стандартів, які практикують наші державці, такий собі дуплет ідеологем для загального вжитку і світобачення для внутрішнього користування. Можна відчайдушно просторікувати про мораль і благочестя, а відтак потай аморально і цинічно визискувати опанований ресурс країни, -- при цьому розуміючи безкарність. Ну то й що, що громадська опінія вважатиме тебе лицеміром, -- від цього ні гаряче, ні зимно. Перспектива втратити електоральний ресурс на майбутніх виборах постає цілком ефемерною, коли зважити на розвинуті піар-технології, тим паче, на апатію переважної більшості виборців. До того ж, як засвідчує вітчизняна практика, той, хто хоча б раз здійнявся на владну висоту, ніколи і за жодних обставин не потрапить „на вулицю”, -- будь-який режим потребує „цінних кадрів”, що, не покладаючи рук, вміють працювати задля його збереження.
Друга проблема, -- стосунки влади і спільноти. „Подвійні” громадяни – це цілком природна реакція на непевність ситуації в країні, це, я б сказав, прошарок „раціоналістів”, які прагнуть передбачити наперед все і вся. Причому їхній „раціоналізм” живить сама ж влада, яка, -- і це щораз рельєфіше окреслюється, -- ніколи нічого не доводить до пуття. Упродовж незалежності було кілька гучних скандалів з урядниками, які буцімто тримають у шухлядах по кілька паспортів. І щоразу ці „спалахи” патріотизму, ці публічні спроби „лінчування” неугодних завершувалися пшиком. Громада так і не дізнавалася достеменно, чи направду панове «біпатриди» можуть у будь-який момент дременути за кордон, послуговуючись своїм подвійним громадянством, чи, у випадку чого, той же Ізраїль (чомусь саме ця країна завзято „роздає” свої паспорти українським високопосадовцям) вдасться до екстраординарних заходів для захисту своїх гнаних „синів”.
Але проблема – далебі, глибша. Українська держава не здатна і не хоче захищати своїх громадян на власному терені. Вона просто не виконує дефінітивних функцій – надавати послуги своїм утримувачам у царині безпеки, дотримання людських прав, соціального захисту. Можемо стонадцять разів сипати прокльони на голови тих, хто справді заникав паспорт з двоголовим птахом чи менорою, але при цьому давайте визнаємо очевидну істину: допоки порятунок потопельників буде справою самих потопельників, кожен з них має право вибору рятівної соломинки.

Ігор Гулик. Ілюстрація: anekdot.ru       

Немає коментарів:

Дописати коментар